© Ruth Bruyneel

DE VICKY / DAS VICKY

Ruth Bruyneel

Work-in-progress. Maakresidentie 11/03-25/03/2022

Ruth Bruyneel keert terug naar Zuidpool en werkt aan een voorstelling op basis van haar allereerste eigen theatertekst. DE VICKY / DAS VICKY. Wax it (THE PAIN) away vertelt het onafwendbare einde van een vrouw die zichzelf heeft verloren in haar zoektocht naar perfect vrouw-zijn.

Vicky is een min of meer succesvolle ‘do it yourself’ vrouw die een schoonheidssalon uitbaat. Ze lijkt — op het eerste zicht — een normale, ietwat neurotische vrouw, maar is al meer dan een jaar niet buiten geweest. Bij de bakker slaat haar stem over telkens ze twee pistolets bestelt en op het kleine gemeenteplein bezorgen de scherpe woorden van kwatongen haar kippenvel. Neen, dan heeft Vicky haar medemens liever naakt op de behandeltafel in haar schoonheidssalon Wax it Away. Kwetsbaar, stil en dankbaar voor het puike werk dat ze levert: het nauwkeurig pluimen van woekerend (schaam)haar. Haar salon is haar huis, haar thuis, haar buiten, haar wereld.

Maar dan gaat het mis. Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van het salon, een avond waarop Vicky traditioneel bubbels en droge worstjes op een stokje serveert, wordt een vergeten dode klant op de behandeltafel ontdekt. Het begin van een neerwaartse spiraal die het dramatische lot van Vicky bezegelt.

DE VICKY / DAS VICKY is een verhaal over binnen- en buitenkant, verborgen eenzaamheid, en de schrik om aangeraakt, bekeken en veroordeeld te worden. Elk op hun manier worstelen de medewerksters van Wax it Away met hun verleden, hun promiscuïteit, hun geconstrueerde vrouwelijkheid en hun ware verlangens. De complexe, intense relatie van Vicky met haar verborgen moeder is de drijfveer van Vicky’s neergang met ontboezemingen, chaos en een brand als gevolg.

“She loves, she loathes, she hates.
She cries, she smiles, she suffocates.
Every tear is a star.
And her life’s so bizarre.
She dreams herself happy.
Although she sometimes feels crappy.
She raises her glass.
And waxes her ass.
Adieu she says and bows and waves.
As she digs and digs her very own grave.”

Ruth Bruyneel over het ontstaan van DE VICKY / DAS VICKY:

“In 2020 legde ik de basis voor mijn allereerste theatertekst. De teksten die ik voor Vicky schreef, waren korte verhalen, gedichten, opsommingen van gekke gedachten, verhalen in twee zinnen en kleine anekdotes met een absurde filosofische twist. Het materiaal was uiteenlopend, ritmisch met een grote aandacht voor de klank van de tekst, eerder literair dan theatraal, en intertekstueel: het mengde zich vaak met perspectieven van andere schrijvers, filosofen en wetenschappers. Een enkele stem stond centraal: de mijne, die van de schrijver.

Tijdens de lockdown, een soort geïnstitutionaliseerde gemeenschappelijke isolatie, begon ik spontaan te schrijven aan een tekst met meerdere stemmen. Het gemis aan conversatie, uitwisseling, nabijheid en intimiteit zette aan tot het schrijven van dialogen en het creëren van personages met elk een geheel eigen stem. Ik combineerde Nederlands en Engels, een concrete verhaallijn met momenten van absurditeit, spreektaal met klanktaal. DE VICKY / DAS VICKY was geboren.”

di 22/03/2022, 20:00
Zuidpool, Antwerpen

REGIE Ruth Bruyneel
SPELERS Daphne Agten (alias Trixie Divine), Lisa Ruskus, Sofie Joan Wouters, Sara Gracia Santacreu & Elke Van Der Kelen
MUZIEK/COMPOSITIE Elisabeth Deloore
STEMCOACHING Tine Joris
BEELD Fran Van Gysegem
DRAMATURGIE Alice Bogaerts
MET DANK AAN hetpaleis & Fameus