© Elisa Palm

SHIT, een schijtvoorstelling over kak

Runa Robbroeckx, Egon Schoelynck & Lennert De Vroey

Maakresidentie 01/05-25/05/2023

“When you go to the toilet, shit disappears. You flush it.”

Slavoj Žižek staat in een containerpark. Hij draagt een fluovest en zegt dat het ecologische probleem van onze maatschappij is dat we niet zien waar onze kak heen gaat. Op dezelfde manier gaan we met afval om: we gooien ons papiertje in de vuilbak en poef, het papiertje bestaat niet meer. Žižek zegt dat een echte ecologist net van alle afval houdt, want het maakt deel uit van onze ecologie. Een ware ecologist omarmt de viezigheid.

In SHIT, een schijtvoorstelling over kak richten drie jonge makers hun blik op wat we liever niet zien. Wat zijn de ecologische implicaties van het doorspoelen? We zoeken het antwoord niet in een propere TED-talk maar in een vieze shitshow. Een strakke aaneenschakeling van besmeurde teksten en ongemakkelijke interacties.

Een lange periode van onderzoek gaat vooraf aan het maakproces. Excursies in riolen, een bezoek aan de stoelgangbank, interviews met experts: onderzoek dat dient als meststof voor de theatrale verwerking. Het verhaal dat de makers brengen is net heel lichtvoetig, speels en vuil. Hoe kan dit complexe vraagstuk inspelen op de verbeelding van een breed publiek? Hoe kunnen we vanuit kak denken en iets maken met dezelfde kwaliteiten?

Op scène tonen de makers wat reeds verteerd is. Decor en kostuum zijn dus afdankertjes van andere theatervoorstellingen of televisiesets. Ecologie — en de herdenking van haar definitie — zit zo ook op praktische manieren in het hart van dit project. Qua belichting worden enkel lampen met een klein verbruik ingezet.

kakzeg.hotglue.me

do 25/05/2023, 20:00 première
Zuidpool, Antwerpen

CONCEPT, SPEL & TEKST Runa Robbroeckx, Egon Schoelynck & Lennert De Vroey
COACHING Ruben Mardulier
EINDREGIE mystery vrouw
VISUELE COACHING Ali Can Ünal
DRAMATURGIE Roos Euwe
LICHTONTWERP Sander Salden (Allicht)
PRODUCTIE d e t h e a t e r m a k e r
RESIDENTIES Zuidpool, Kunstencentrum BUDA, workspacebrussels, wpZimmer, Cas-co, ARSENAAL/LAZARUS