Autour de la table #5: Glory Box & Faren

Mira Bryssinck & Ellis Meeusen & De Leesclub

Lees jij ook graag theater? Wil je dat graag samen doen? De Leesclub organiseert in november samen met Zuidpool twee gloednieuwe leesavonden. Dat zijn laagdrempelige en informele bijeenkomsten waarop lezers, luisteraars en makers elkaar ontmoeten in een gemoedelijke sfeer en samen een theatertekst lezen. Maak kennis met de auteur, vertaler, acteur. Stel vragen en maak opmerkingen naar believen. Ontdek samen met ons spraakmakende stukken. Leesavonden zijn open voor iedereen.

Deze leesavond nodigen we auteurs Mira Bryssinck en Ellis Meeusen uit om ons in te leiden en onder te dompelen in, en uit te horen over de twee authentieke teksten die zij het afgelopen seizoen produceerden.

Glory Box is een monoloog over (on)moedwillige eenzaamheid. Een conciërge van een gebouw (Mira Bryssinck) komt zichzelf tegen in het spiegelpaleis van haar gedachten en gaat een gesprek aan met de omringende duisternis. Ze vervaagt en verdwaalt, volgt haar eigen echo en probeert te ordenen wat belangrijk is. Want wat is echt substantieel voor een mens? Voor deze intense monoloog ging Mira op zoek naar wat eenzaamheid met een mens doet, en wat het betekent om je opgesloten te voelen.

In Faren rijdt een jonge vrouw met haar lief naar het zuiden van Frankrijk, een rit die ze vroeger jaarlijks met haar gezin maakte. Herinnering en heden lopen door elkaar, terwijl ze de weg zoeken in een donkere nacht. Gefascineerd door de mythische liefde tussen Orpheus en Eurydice schreef Ellis Meeusen een verhaal over reizen en sterfelijkheid. Over herinneringen verzamelen en vergeten. Over licht in het duister. Over omkijken en tegelijkertijd vooruit reiken. En over waar naartoe, als je niet meer voor- of achteruit kan.

Deze leesavond ademt gedachten, sommige donker, andere zorgvuldig, en neemt de lezers mee op weg. Naar waar kom je de avond zelf te weten.