© Wendy Marijnissen

Autour de la table #9: Onwaarschijnlijk normaal eindigend verhaal

Zuidpool & De Leesclub

Lees jij ook graag theater? Wil je dat graag samen doen? Zuidpool en De Leesclub organiseren dit seizoen een reeks online leesavonden. Dat zijn bijeenkomsten waarop lezers, luisteraars en makers elkaar ontmoeten in een gemoedelijke sfeer en samen een theatertekst lezen. Maak kennis met de auteur, acteur, vertaler. Stel vragen en maak opmerkingen naar believen. Ontdek samen met ons spraakmakende stukken. Leesavonden zijn open voor iedereen.

Tijdens Autour de la table #9 lezen we Onwaarschijnlijk normaal eindigend verhaal (1998) van Eric De Volder, die tien jaar geleden veel te vroeg overleed. Deze voorstelling was een van de sleutelproducties die de regisseur en auteur maakte met zijn toneelgroep Ceremonia: ze was mee bepalend in de ontwikkeling van de eigen speelstijl en manier van werken van het gezelschap. Na de lezing bieden enkele Ceremonia-acteurs een unieke inkijk in de werkmethode, schriftuur en esthetiek van de auteur.

In Onwaarschijnlijk normaal eindigend verhaal maken we kennis met zes personages op zoek naar liefde en schoonheid. Sonja Vandersmissen en haar man Richard, van wie ze meer kletsen en stampen dan boterhammen krijgt. De wat bedeesde Suzanne en haar echtgenoot Lucien. Haar schoonmoeder Madam Goethals en minnaar Flor, of ‘Florre Stront’, zoals hij algemeen bekend staat. Ze laten zich meeslepen in hun zoektocht en raken verstrikt in een web van passie, ontrouw, leugens en jaloezie.

Eric De Volder was van opleiding plastisch kunstenaar. Hoewel ook de taal een essentiële rol speelde in zijn werk, tekende die beeldende benadering zijn hele theateroeuvre. Het waarmerk van De Volder was dat hij op basis van eenvoudig materiaal – een dagboek, een briefwisseling, een notitieboekje dat hij op de rommelmarkt vond – theater maakte in een vormentaal die wist door te dringen tot het wezenlijke achter de anekdote.