© Kurt Van der Elst

De aanzegster

Zuidpool

In dialoog met Zuidpool componeerde Ilja Leonard Pfeijffer een nieuwe theatertekst.

De aanzegster is een hedendaagse tragedie waarin waarheid en fake-waarheid onherkenbaar door elkaar lopen in een strijd die via de media wordt gevoerd. Een strijd waarin beeldvorming krachtiger en fataler is dan feiten.

Jorgen Cassier regisseert een bijzondere acteursploeg: Sofie Decleir, Koen van Kaam, Robby Cleiren, Nico Sturm en Kenneth Cardon. Topmuzikante Els Vandeweyer speelt live vibrafoon en percussie.

De tournee van De aanzegster moest in 2020 stoppen nog voor hij goed en wel was begonnen. Gelukkig mogen we in het najaar van 2021 eindelijk opnieuw live spelen.

“Sofie Decleir schittert als de actrice die moet overleven in een macho­wereld, en zo lang een masker draagt dat het ook na de onthulling met haar gezicht vergroeid lijkt.
Maar ook de schare spelers rond haar charmeert, met Stijn Van Opstal, Robby Cleiren, Kenneth Cardon en Zuidpool-gezicht Koen van Kaam, die als talkshowhost ‘de arrogantie van het status quo’ belichaamt. Kiest regisseur Jorgen Cassier doorgaans voor ingehouden ensceneringen van repertoire, dan mogen de acteurs in deze actuele tragedie flitsen in een kleurrijk decor. (...)
De aanzegster biedt niet alleen een intelligente samenvatting van de vele vraagstukken rond #MeToo, met zijn systeemkritiek op het patriarchaat, zijn spanningsveld tussen waarheid en beeldvorming en zijn onderzoek naar macht en manipulatie. Het is ook nog eens oerdegelijk theater, met intrigerende, grofgebekte personages en acteerwerk op het scherp van de snee. Een puike totaalprestatie.” ****
(DE STANDAARD)

“Sofie Decleir maakt indruk in het al even fonkelende toneelstuk dat Ilja Leonard Pfeijffer schreef over de MeToobeweging.”
(DE TIJD) >>

“Ilja Leonard Pfeijffer schreef een uiterst spitsvondige tekst. (...) Sofie Decleir is nooit minder dan indrukwekkend als de actrice die elke vijf minuten haar garderobe induikt om een ander kostuum aan te trekken en zich een andere rol aanmeet.
(DE MORGEN)

“De dialogen zijn om duimen en vingers bij af te likken. Het zijn woorden die gewikt en gewogen zijn door een bejubeld auteur, en dat laat zich voelen ook. Het ritme zit juist, de verbeeldingskracht ook.” ****
(HET NIEUWSBLAD)

“Het even breekbare als manipulatieve spel van Sofie Decleir is een theaterstudie op zich waard.”
(NRC)

“Eén van de beste theatervoorstellingen van dit seizoen.”
(THEATERMAGGEZIEN) >>

De tekst van De aanzegster maakt deel uit van De veelstemmige man, het verzameld toneelwerk van Ilja Leonard Pfeijffer dat in 2020 bij uitgeverij De Arbeiderspers verscheen.

De tournee in het voorjaar van 2020 werd uitgesteld tot najaar 2021.

DUUR 135 minuten

MET Sofie Decleir (Arminia Lulu), Robby Cleiren (Michael Stern), Koen van Kaam (Humphrey Hausmann), Nico Sturm (Jojo Q) & Kenneth Cardon (Abraham Specter / Jimmy Pippin)
TEKST Ilja Leonard Pfeijffer
REGIE Jorgen Cassier
LIVEMUZIEK Els Vandeweyer
KOSTUUMONTWERP Andrea Kränzlin
LICHTONTWERP Harry Cole
TOURBEGELEIDING Tine Coumans
TECHNIEK Eva Dermul & Pieter Kint
PRODUCTIE Zuidpool
COPRODUCTIE de Roovers
PROMOTIEFOTO Kaat Pype
SCÈNEFOTO'S Kurt Van der Elst
GRAFISCHE VORMGEVING Jef Cuypers
MET DANK AAN Dries Engels, Philippe Werkers, Frederik Van de Moortel, RITCS, Margot Vervliet, Wim De Clerck & Stijn Van Opstal — de eerste Jojo Q

Ter nagedachtenis van Christiane Daems. Con amore.