© Jelle Spruyt

Mensenlandschappen

Zuidpool

Zuidpool maakt een nieuwe locatievoorstelling met de menselijke stem als leidmotief. Deniz Polatoglu, Juicy Dune IJsselmuiden en Jorgen Cassier spelen, declameren en reciteren een muzikaal mozaïek van snapshots. Een veelstemmig portret van de kwetsbare mens.

Mensenlandschappen is een treinreis door een woelig land in wording. Zo divers als de dorpen, steden en landschappen zijn de mensen in de treinen zelf. Reizigers in derde en eerste klasse, arbeiders en industriëlen, boeren en militairen, jongeren en ouderen, ze passeren allemaal de revue.

De grote Turkse dichter Nâzim Hikmet schreef Mensenlandschappen tijdens een lange gevangenisstraf. Dat maakt zijn milde blik nog opmerkelijker. In bijzonder mooie en treffende verzen schetst hij een zoekende samenleving in al haar schakeringen.

Van deze miniaturen maakt Zuidpool een meeslepend epos, in de stijl van de orale vertel- en zangtradities.

Jorgen Cassier over Mensenlandschappen:

“De kracht van de stem van de ‘blinde (want gevangen) dichter’ in Mensenlandschappen schuilt in het alziend oog van zijn meedogenloze mededogen voor het wezen dat mens heet;
in de scherpte van zijn analytisch vermogen dat de ene slechts één regel gunt en de ander een heel hoofdstuk, een geschiedenis, een uitgewerkt gedetailleerd verhaal;
en op die manier, bijna opsommend, construeert of onthult die stem een wereld die groter en meer is dan de som van zijn delen.”

Het idee voor Mensenlandschappen sluimert al jaren in de koker van Jorgen Cassier en Koen van Kaam, artistiek leiders van Zuidpool. Voor deze creatie gaan ze in zee met twee actrices en makers, die doorstromen via Zuidpools residentiewerking.

Deniz Polatoglu zag u als actrice en maker bij Laika (Het schaap, Peer, Zetels van goud) en KVS (Kamyon). Tijdens haar schrijfresidentie in Zuidpool schreef ze samen met Sascha Reunes, Ikram Aoulad en Carolina Maciel de França aan hun tv-serie in wording (winnaar Crossover pitch Theater Aan Zee 2019). Deniz maakte ook mee de tekstbewerking van Mensenlandschappen.

Juicy Dune IJsselmuiden schrijft, maakt en speelt (in) theater en podcasts. Juicy vormt samen met Sascha Bornkamp het theatrale duo WANG. Ze maakten in Zuidpool de bijzondere creaties + en X. De teksten werden i.s.m. Zuidpool gepubliceerd bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. In 2022 komt het vervolg =. Eerder maakte ze in Zuidpool Deze Grote Tomatenoorlog samen met Tijmen Govaerts en Charlotte Van den Broeck.

za 06/11/2021, 20:00
Europalia & CC De Grote Post, Oostende
zo 07/11/2021, 20:00
Europalia & CC De Grote Post, Oostende

De speelreeks tijdens Zomer van Antwerpen (01/07-31/07/2021) werd geannuleerd.

MET Deniz Polatoglu & Juicy Dune IJsselmuiden
COMPOSITIE & LIVEMUZIEK Jorgen Cassier
TEKST Nâzim Hikmet
VERTALING Els Hansen, Ruud Keurentjes & Wim van den Munkhof
BEWERKING Jorgen Cassier & Deniz Polatoglu
CONCEPT & UITWERKING Jorgen Cassier & Koen van Kaam
KOSTUUMONTWERP Jelle Spruyt
TECHNIEK Anne Straetmans, David Van Hove & Karel Marynissen
STAGE TECHNIEK Inès Maes
PRODUCTIE Zuidpool