© Kurt Van der Elst

Mensenlandschappen

Zuidpool

Zuidpool maakt een nieuwe locatievoorstelling met de menselijke stem als leidmotief. Deniz Polatoglu, Juicy Dune IJsselmuiden en Jorgen Cassier spelen, declameren en reciteren een muzikaal mozaïek van snapshots. Een veelstemmig portret van de kwetsbare mens.

“Istanbul.
Haydarpasa garinda,
Station Haydarpasa,
1941 baharinda,
Lente 1941,
Saat on bes.
3 uur ’s middags.

Op de trappen voor het station,
zon, vermoeidheid, drukte.

Er staat een man op de trappen
stil in gedachten.”

Mensenlandschappen is een treinreis door een woelig land in wording. Zo divers als de dorpen, steden en landschappen zijn de mensen in de treinen zelf. Reizigers in derde en eerste klasse, arbeiders en industriëlen, boeren en militairen, jongeren en ouderen, ze passeren allemaal de revue.

De grote Turkse dichter Nâzim Hikmet schreef Mensenlandschappen tijdens een lange gevangenisstraf. Dat maakt zijn milde blik nog opmerkelijker. In bijzonder mooie en treffende verzen schetst hij een zoekende samenleving in al haar schakeringen.

Van deze miniaturen maakt Zuidpool een meeslepend epos, in de stijl van de orale vertel- en zangtradities.

Jorgen Cassier over Mensenlandschappen:

“De kracht van de stem van de ‘blinde (want gevangen) dichter’ in Mensenlandschappen schuilt in het alziend oog van zijn meedogenloze mededogen voor het wezen dat mens heet;
in de scherpte van zijn analytisch vermogen dat de ene slechts één regel gunt en de ander een heel hoofdstuk, een geschiedenis, een uitgewerkt gedetailleerd verhaal;
en op die manier, bijna opsommend, construeert of onthult die stem een wereld die groter en meer is dan de som van zijn delen.”

Het idee voor Mensenlandschappen sluimert al jaren in de koker van Jorgen Cassier en Koen van Kaam, artistiek leiders van Zuidpool. Voor deze creatie gaan ze in zee met twee actrices en makers, die doorstromen via Zuidpools residentiewerking.

Deniz Polatoglu studeerde af als actrice in Istanbul. In 2016 verhuisde ze naar België. U zag haar als actrice en maker bij Laika (Het schaap, Peer, Zetels van goud), ‘t Arsenaal (Onder het vel) en KVS (Kamyon). Momenteel werkt ze aan de eigen creatie Struis. Tijdens een residentie in Zuidpool schreef ze samen met Sascha Reunes, Ikram Aoulad en Carolina Maciel de França aan hun tv-serie in wording (winnaar Crossover pitch Theater Aan Zee 2019). Deniz maakte ook mee de tekstbewerking van Mensenlandschappen.

Juicy Dune IJsselmuiden studeerde Woordkunst in Antwerpen. Ze schrijft, maakt en speelt (in) theater en podcasts. Met Sascha Bornkamp vormt ze het theatrale duo Wang, dat in Zuidpool de bijzondere voorstellingen + en X creëerde. Dit voorjaar volgde = als deel van nieuwemakers-carrousel En Avant. Eerder maakte Juicy in Zuidpool Deze Grote Tomatenoorlog samen met Tijmen Govaerts en Charlotte Van den Broeck. In 2021-22 is Juicy ook Art Educator in Residence van DE SINGEL. Ze ontwikkelde het project WAARDELOOS GOED, een sociaal-artistiek onderzoek naar zaken die geen waarde hebben dat uitmondde in een multidisciplinaire tentoonstelling op diverse plekken in Antwerpen.

Mensenlandschappen speelt tijdens Zomer van Antwerpen 2022 in openlucht in de haven van Antwerpen, ter hoogte van de Bredastraat 170.

De speelreeks tijdens Zomer van Antwerpen werd verplaatst van 2021 naar 2022.

MET Deniz Polatoglu & Juicy Dune IJsselmuiden
COMPOSITIE & LIVEMUZIEK Jorgen Cassier
TEKST Nâzim Hikmet
VERTALING Els Hansen, Ruud Keurentjes & Wim van den Munkhof
BEWERKING Jorgen Cassier & Deniz Polatoglu
CONCEPT & UITWERKING Jorgen Cassier & Koen van Kaam
TECHNIEK Anne Straetmans & Karel Marynissen
PRODUCTIE Zuidpool

TAAL Nederlands