© Raymond Mallentjer

OPUS XX

Zuidpool

De twintigste eeuw heeft plaatsgevonden. In geen enkele andere eeuw heeft de mens op zo’n korte tijd zoveel verwezenlijkt en tegelijk zoveel verschrikking teweeggebracht.

OPUS XX is een werk / voorstelling
met geschiedenis en herinnering
met overzicht en onvermogen
met feitelijkheid en beleving
met tijd en verkramping
met drammerigheid en een luisterend oor.

OPUS XX is een monoloog van Sofie Decleir, gebaseerd op Europeana, een zeer korte geschiedenis van de twintigste eeuw van Patrik Ourednik. Volgens The Guardian ‘one of the decade's best books’.

Wat Sofie Decleir doet met de monoloog OPUS XX, dat is wat een mens verliefd doet worden op theater. Zo wezenlijk essentieel in vorm en inhoud, zo subtiel in spel en decor, zo zwaar regent het feiten. … Na kReon, een verbijsterend epos over de vicieuze cirkel van wraak, brengt Theater Zuidpool opnieuw een verbijsterende geschiedenisles in de menselijke aard.” *****
(DE MORGEN — Liv Laveyne)

“… Een postapocalyptisch memorandum, een grafrede én lofzang op de mens als eeuwige historie. … Sofie Decleir heeft haar absolute overtuiging, in hoe ze die geschiedenisles brengt. Glinsterend smaakt ze haar tekst als voor het eerst. Soms stokt ze, omdat ze weet wat er nog allemaal aan ontluistering volgt. Zo bevrijd, zo straf en toch zo bescheiden speelde ze nog nooit. Stijl én relevantie: Sofie Decleir heeft werkelijk alles in OPUS XX.”
(DE STANDAARD — Wouter Hillaert)

“… een beklijvende monoloog die actrice Sofie Decleir met een knappe mengeling van kinderlijkheid, wantrouwen, ongeloof en ernst brengt. Decleir speelt het geweten van de mensheid. Zonder een oordeel uit te spreken over de daden des mensen (van de concentratiekampen tot de kloontechnologie) rijgt ze de historische feiten aaneen. De stiltes vertolken de twijfel. In de twintigste eeuw schakelde de mensheid naar een ongezien hoge versnelling. Decleir schakelt terug. Ze beschrijft de ravage die de snelheidsduivels aanrichtten en maakt van OPUS XX verbijsterend sterk theater over de onbeholpenheid van de mens.” ****
(KNACK — Els Van Steenberghe)

“Als er één ding is dat wij uit het magistrale OPUS XX onthouden is het dit: ‘de geschiedenis’ is een menselijke constructie van verhalen, wat ons dwingt tot een kritisch oor.” ****
(CUTTING EDGE — Evelyne Coussens)

“Aan tien vierkante centimeter gelaatsexpressie heeft Sofie Decleir genoeg om een fascinerende theatermonoloog te brengen. OPUS XX houdt over zijn volledige duur een verbazingwekkend hoog tempo aan, maar ook los van die technische prestatie blijft deze terugblik op de twintigste eeuw aan de hersenschors krabben. … De personagebouw en het podiumbeeld vertonen dezelfde eigenschap als de speeltekst: er is een hoek af. Het is moeilijk er de vinger op te leggen en pas diep in de voorstelling dringt het besef door. … Steeds meer groeit de aanname dat hier een idiot savant aan het woord is, die geen enkele moeite heeft met het debiteren van massa’s feiten, maar des te meer met wat er onder hun oppervlak zit. … Wat een juiste metafoor…”
(STAALKAART — Geert Sels)

“Wat Geert Mak in zijn magistraal boek In Europa. Reizen door de twintigste eeuw in een goeie 1200 bladzijden heeft samengeperst, heeft de Praagse schrijver Patrik Ourednik in minder dan 150 kleine bladzijden klaargespeeld. Met Europeana maakte hij een beklijvende doorlichting en Zuidpool maakt er een zeer toegankelijke productie van, sober over geheel de lijn, recht op zijn publiek af. … Een titanenwerk, waar Sofie Decleir als een karyatide uitkomt.”
(THEATERMAGGEZIEN — Roger Arteel)

Sofie Decleir werd overladen met complimenten voor deze straffe monoloog, een associatieve analyse van de 20ste eeuw. Tijdens RECUP#2 in maart 2016 speelt ze de laatste twee voorstellingen in Zuidpool.

vrijdag 11/03/2016
ZUIDPOOL: OPUS XX + Soirée Teevee
Na OPUS XX bent u in de kelder van Zuidpool te gast bij Nick Andrews. In zijn typische enthousiasmerende en hilarische stijl grasduint de schilder middels beeld en geluid doorheen de kunstgeschiedenis.

zaterdag 12/03/2016
ZUIDPOOL: OPUS XX - dernière + El Juntacadáveres
Na OPUS XX trakteren ‘Kike’ Noviello, Scale en co u op een energiek concert. El Juntacadáveres tourden al heel Europa rond met hun explosieve mix van tango, hip-hop, electro, rock, reggae en latin. Stomend, zeker in de Zuidpoolkelder!

MET Sofie Decleir
VAN Jorgen Cassier, Sofie Decleir & Koen van Kaam
GEBASEERD OP het boek Europeana, een zeer korte geschiedenis van de twintigste eeuw van Patrik Ourednik
opnieuw uitgegeven bij Uitgeverij IJzer
in vertaling van Edgar de Bruin
TECHNIEK David Van Hove
PRODUCTIE Theater Zuidpool