© Kaat Pype

Autour de la table #12: Long Day’s Journey into Night

Zuidpool & De Leesclub

Zuidpool start de repetities voor de nieuwe voorstelling Long Day’s Journey into Night, naar het meesterwerk van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Eugene O’Neill. Tijdens een gemoedelijke avond i.s.m. De Leesclub nodigen we u uit om mee aan te schuiven rond onze leestafel.

Lees luidop mee of luister, en ontdek nu al deze verregaand bewerkte theatertekst. Stel vragen naar believen aan makers Koen van Kaam en Jorgen Cassier, en wissel van gedachten. Deze leesavond is open voor iedereen, en mits reservatie gratis toegankelijk.

O’Neill beschrijft in Long Day’s Journey into Night één dag uit het leven van het toxische gezin Tyrone.

De vader is een verbitterd, alcohol verslindend acteur aan het einde van zijn carrière,
de moeder een grillige en onvoorspelbare vrouw met een morfineverslaving ‘in denial’,
de oudste zoon een gefnuikt acteur met een beestachtig cynische levensstijl,
en de jongste een hoogsensitief dichter met een — waarschijnlijk terminale — longaandoening.

In messcherpe dialogen probeert elk van hen vat te krijgen op de teleurstellingen in zichzelf en de ander. Met een minimum aan actie dropt O’Neill een clusterbom van woorden die zowel willen verwonden als verzoenen. Het is een schreeuw om liefde en verbinding van mensen die niet mét, maar ook niet zonder elkaar kunnen leven. Van ’s ochtends vroeg tot middernacht leveren zij een ontroerend gevecht met het vertroebelde beeld dat de ander van hen heeft. Een gevecht waarvan ze weten dat het niet te winnen valt.

Koen van Kaam maakte van O’Neills aangrijpende autobiografische stuk een verregaande tekstbewerking, in de uitgepuurde stijl die Zuidpool eigen is. In de voorstelling zal deze tekst gespeeld worden door vier acteurs die elk in een andere taal spreken. Tijdens deze samenleesavond lezen we de adaptatie volledig in het Nederlands.

Wat gebeurt er met ons, als alles wat ons leven draaglijk maakte een leugen blijkt te zijn?
Wat als we niet meer weten waar we thuishoren?
Wat als het lijkt alsof we langzaam verdwijnen in de mist? Als geesten …

Long Day’s Journey into Night speelt

  • op 15/03/2023 in Zuidpool (PREMIÈRE)
  • op 16/03, 17/03 en 18/03/2023 in Zuidpool
  • tussen 21/03 en 06/05/2023 in Brugge, Dilbeek, Beveren, Mechelen, Brussel, Herentals, Gent, Hasselt, Menen, ’s-Hertogenbosch, Maasmechelen, Amsterdam, Den Haag, Aalst en Wilrijk

>> meer info & tickets