© Jef Cuypers

RECUP#3: 10/12

ZATERDAG 10 DECEMBER

17:00 Verloop van jaren - Dichter bij Remco Campert - J. A. Jansen film - Belgische première - 76’ - kleine zaal - 5€

18:45 Surprise-act 15’ - salon - gratis

20:00 Zieke jeugd - Zuidpool 110’ - grote zaal - 14/12€

17:00 Verloop van jaren - Dichter bij Remco Campert - John Albert Jansen - film - Belgische première - 76’
“De documentaire is een prachtig document over de 86-jarige dichter, maar het gebakkelei tussen Remco en zijn vriendin Deborah geeft de film een stiekem net zo interessante Scènes uit een huwelijk draai.” (DE WERELD DRAAIT DOOR) 
“Het zijn de ondramatische momenten die ontroeren in Verloop van jaren over Remco Campert, waarvoor John Albert Jansen de broze dichter een jaar volgde.” (DE VOLKSKRANT)

Remco Campert geldt als één van Nederlands grootste nog levende schrijvers. Bij het publiek is hij wellicht het meest bekend van zijn columns, verhalen en publieke optredens, maar hij ziet zichzelf in de eerste plaats als dichter. Wie zijn werk leest, raakt telkens weer gefrappeerd door de mild ironische toon waarmee hij het menselijk bedrijf beschrijft. Campert is iemand die opmerkt wat er aan de hand is en daar, wars van ideologieën en modegrillen, het zijne van denkt.
In Verloop van jaren - Dichter bij Remco Campert zijn we een jaar lang dicht bij Remco Campert. We leren hem in zijn dagelijks leven kennen en zijn er op bijzondere en intieme momenten bij. Een film over weemoed, vergankelijkheid en de naderende dood, en over de poëzie als levenselixir. “Ik wil de dood voorblijven. Zolang ik schrijf, leef ik.”
De Nederlandse filmmaker John Albert Jansen maakte eerder bijzondere schrijversportretten van onder anderen Bohumil Hrabal (vertoond op RECUP#1), Hugo Claus, Wiszlawa Szymborska en Herta Müller. Over dat laatste schreef NRC: “Jansen slaagt er als geen ander in literatuur, landschappen en persoonlijke en nationale geschiedenis te vervlechten tot een documentaire, die zelf ook kunst is. Het is een poëtische vorm van visuele essayistiek.”.
Regie en scenario: John Albert Jansen. Camera: Adri Schrover & Jeroen Wolf. Geluid: Bert van den Dungen, Bouwe Mulder & Wouter Veldhuis. Montage: Jos Driessen & Daan Veldhuizen. Muziek: Benjamin Herman & Michael Moore. Productie: VPRO. Met speciale dank aan Deborah en Remco Campert.


18:45 Surprise-act - 15’


20:00 Zieke jeugd - Zuidpool - 110’
Voor de laatste keer te zien in Antwerpen! >>
“Gewaagd, maar geslaagd met onderscheiding.” (DE TIJD)
“Bruckner vangt de wanhoop, de onzekerheid en het je-m'en-foutisme waarmee elke jonge ziel naar de toekomst kijkt in snedige zinnen en een scherpe, gebalde plot.” (KNACK)
“De overwegend jonge en toch homogene cast bewijst maar al te zeer dat er toekomst zit in het aanstormend talent en in het theater.” (THEATERMAGGEZIEN)


Bekijk het volledige programma van RECUP#3 >>

Verloop van jaren - Dichter bij Remco Campert

REGIE & SCENARIO John Albert Jansen

CAMERA Adri Schrover & Jeroen Wolf

GELUID Bert van den Dungen, Bouwe Mulder & Wouter Veldhuis

MONTAGE Jos Driessen & Daan Veldhuizen

MUZIEK Benjamin Herman & Michael Moore

PRODUCTIE VPRO

MET SPECIALE DANK AAN Deborah en Remco Campert