Autour de la table #7: Nachtelijk Symposium

Zuidpool & De Leesclub

Lees jij ook graag theater? Wil je dat graag samen doen? De Leesclub en Zuidpool organiseren gloednieuwe leesavonden. Leesavonden zijn laagdrempelige en informele samenkomsten waarop lezers, luisteraars en makers elkaar ontmoeten in een gemoedelijke sfeer en samen een theaterstuk lezen. Maak kennis met de auteur, vertaler, acteur. Stel vragen en maak opmerkingen naar believen. Ontdek samen met ons spraakmakende stukken. Leesavonden zijn open voor iedereen.

Op deze online leesavond lezen we Nachtelijk Symposium (1994) van Eric De Volder, die tien jaar geleden veel te vroeg overleed. Nachtelijk Symposium was een van de bekendste voorstellingen die De Volder schreef en regisseerde in zijn bijzondere stijl. Vaste De Volder-acteurs Johan Knuts, Ineke Nijssen en Hendrik-Hein Van Doorn lezen mee. Na de lezing bieden zij een unieke inkijk in de werkmethode, schriftuur en esthetiek van deze auteur.

De familie Meiresonne vormt niet het toonvoorbeeld van Vlaams geluk. Gewapend met tapijten, kop en weemoedige pianoklanken probeert de moeder des huizes de bezwering te bestrijden die haar en haar zoons boven het hoofd hangt. Treed binnen in de woonst van de familie Meiresonne, waar familie en aanverwanten in- en uitstromen, herinneringen en fantasieën worden (her)beleefd onder de constante angst voor … HIJ daarboven.

Eric De Volder was van opleiding plastisch kunstenaar. Hoewel ook de taal een essentiële rol speelde in zijn werk, tekende die beeldende benadering zijn hele theateroeuvre. Het waarmerk van De Volder was dat hij op basis van eenvoudig materiaal – een dagboek, een briefwisseling, een notitieboekje dat hij op de rommelmarkt vond – theater maakte in een vormentaal dat wist door te dringen tot het wezenlijke achter de anekdote. De Volder omringde zich met een aantal vaste acteurs die zozeer vertrouwd waren met zijn concept van theater en zijn werkwijze dat zij eigenlijk meebouwden aan zijn oeuvre. Hij stierf op 28 november 2010, in de nacht na de première van zijn laatste voorstelling.

Nachtelijk Symposium was in 2017 nog te zien in Zuidpool in de versie van Mesut Arslan (0090 & KVS in het kader van Love at First Sight).