© Kurt Van der Elst

In between violet and green

Atelier Bildraum & Thomas Smetryns

Op scène staan een architect en een fotografe. Hij is in de weer met zelf ontworpen maquettes, zij fotografeert en projecteert. Het publiek is getuige van zowel de ambachtelijke totstandkoming van het beeld als van het resultaat dat dat oplevert. Als techniekers van de verbeelding sleutelen Steve Salembier en Charlotte Bouckaert van Atelier Bildraum voor de ogen van het publiek aan hun universum. Een wereld die langzaam vorm krijgt op de muziek van componist Thomas Smetryns, en muzikanten Jakob Ampe en Benjamin Dousselaere.

Het vertrekpunt is Monets tuin te Giverny en de daarbij horende reeks schilderijen Les Nymphéas. Als grondlegger van het impressionisme brak Monet voor het eerst uit de salons en zette zijn schildersezel bewust in de natuur. Voor Salembier en Bouckaert werkt vooral de verwevenheid van schilderen en tuinieren als belangrijkste inspiratiebron. Monet bewees immers hoe beeld en ruimte, tuin en landschap, onlosmakelijk met elkaar verbonden en maakbaar zijn.

De tuin en het landschap zijn dan ook de hoofdpersonages van In between violet and green. De tuin is dat toegeëigend stukje wereld waarin we ons in alle beslotenheid kunnen terugtrekken en die we vanuit onze eigen dromen en verlangens uitbouwen tot een persoonlijke idylle. Ze vertelt zo iets over wie we zijn en hoe we naar de wereld kijken. De voorstelling gaat op zoek naar hoe alle tuinen samen het landschap vormen en hoe iedereen de wereld waarin hij leeft uiteindelijk ook mee bepaalt.

“Stel je voor: je zit op een boemeltrein die tergend traag door de Vlaamse agglomeratie tuft, met zijn lintbebouwing, shoppingmalls en parkeerterreinen. Wat zegt dat voorbijglijdende landschap over de mensen die er wonen en werken? Rond die vraag maakt Atelier Bildraum betoverend zintuiglijk theater met een kritische inslag.”
(DE MORGEN - Evelyn Coussens)

CONCEPT, REGIE, SCENOGRAFIE Atelier Bildraum (Steve Salembier & Charlotte Bouckaert)

COMPOSITIE Thomas Smetryns

DRAMATURGISCH ADVIES Piet Arfeuille, Vladimir Miller

MET Steve Salembier & Charlotte Bouckaert

MUZIKANTEN Jakob Ampe, Benjamin Dousselaere, Thomas Smetryns

TECHNIEK Pino Etz, Christoph Donse, Rik Teunis, Peter Quasters, Jannes Dierynck

PRODUCTIELEIDING Isabel Vermeulen, Jo Mackie

PRODUCTIE LOD muziektheater, Atelier Bildraum, Theater Malpertuis, De Munt / La Monnaie

MET DE STEUN VAN De Ververij Ronse, De Spil Roeselare, Kunstenwerkplaats Pianofabriek

CO-PRESENTATIE Arenberg en Zuidpool in het kader van OPERA XXI