© Kurt Van der Elst

De Fietsendief

MartHa!tentatief, Zuidpool & Toneelhuis

De Fietsendief is de nieuwste stadsrevue van het MartHa!tentatief in coproductie met Zuidpool & Toneelhuis.
Fragmentarisch én avondvullend.
Volledig fictief en tegelijk met een griezelig grote werkelijkheidswaarde.
Een tragische komedie en een komische tragedie.
Over Sofie, Marc en Abigail. Over u en ik.
Over het kwaad dat in ons aller hoofd danst.
En over de tijd en de plaats waar wij in wonen.

In De Fietsendief is de diefstal van een fiets ook vandaag de opmaat voor een reeks verhelderende gebeurtenissen, al was het maar omdat in de uren na de diefstal de tot voor kort perfect gescheiden planeten van vier mensen met elkaar in botsing komen.

Sofie D. (43), een welwillende integratieambtenaar in een middelgrote Vlaamse stad, neemt het initiatief een fietscursus in te richten voor migrantenvrouwen. Marc V.E. (55), een dwarse arbeider van de groendienst, wordt omwille van zijn weinig glorieuze wielerverleden (3de plaats ‘elite zonder contract’ Gullegem Koerse 1984) tegen zijn zin aangeduid de vrouwen te leren fietsen. De cursiste Abigail A. (22) drijft hem tot de waanzin door steeds te laat te komen én door haar complete gebrek aan fietstalent.

"Schaarste is minder hebben dan je nodig acht. Geld of tijd, dat maakt geen verschil. Schaarste is echter niet alléén een tekort. Het is iets dat je manier van denken verandert."
uit Schaarste | Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen - Sendhil Mullainathan & Eldar Shafir

“Sofie Decleir (Zuidpool) zet een verbluffende vertolking neer. In haar zonnebloemgeel kleedje en beige pumps laveert ze elegant tussen pure kolder en bittere ernst, tussen perfectionistische moeder en gedreven integratie-ambtenaar. ... De Fietsendief is de stadsrevue die Antwerpen - en bij uitbreiding elke Vlaamse stad - nodig heeft. Het is spits, herkenbaar, grappig en wervelend theater dat tevens toont welke essentiële rol de kunsten in het sociale weefsel van een bruisende stad kunnen spelen: de kunsten kunnen dat weefsel zichtbaar én sterker maken.” ****
(KNACK) >>

TEKST Bart Van Nuffelen
REGIE Johan Petit & Bart Van Nuffelen
SPEL Sofie Decleir, Marc Van Eeghem, Abigail Abraham & Igor Shyshko
GELUID Tim Clement
DECOR Eric Engels
KOSTUUMS Tom Clement
MUZIEK Dijf Sanders
DRAMATURGIE Ilse Daems
LICHT Bert Vermeulen
VERTALER & COACH GA Adams Mensah
STAGE & VERTALER ENGELS Sam Cunningham
PRODUCTIE MartHa!tentatief
COPRODUCTIE Zuidpool & Toneelhuis