© Koen Broos

Dinska Bronska

MartHa!tentatief

Dinska Bronska is een danssolo, een levend geworden animatiefilm en een groots verhaal over emigratie vroeger en nu – en dat alles in één toneelstuk. Opgedragen aan alle kinderen die ooit van DAAR zijn vertrokken.

Dinska Bronska is sinds twee jaar, twee maanden en twee dagen HIER. Ze komt van DAAR, heel ver. DAAR is ze geboren, is ze groot geworden, is ze op een dag vertrokken. Het werd een ongelooflijke reis van DAAR naar HIER, een reis van vroeger naar nu, een reis doorheen de geschiedenis. En nu kent ze genoeg woorden om alles te vertellen. Het hele verhaal, haar verhaal, het verhaal van Dinska Bronska.

voor iedereen vanaf 8 jaar

Boris Sverlow maakt de wereld van Dinska Bronska levend in de vorm van een prachtige animatiefilm, de hoofdrol wordt gedanst door de wonderlijke Anastassya Savitsky in een wervelende choreografie van Kiki Vervloessem op muziek van Milan Warmoeskerken. Het verhaal wordt verteld door Arevik Akopian, een 12-jarig meisje dat in Armenië werd geboren. Bart Van Nuffelen (tekst en regie), Tim Clement (montage) & het gehele MartHa!tentatief zijn de trotse gastheren van al dat schoon volk, in samenwerking met het Red Star Line Museum en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. De tekst van Dinska Bronska werd geschreven op basis van unieke historische getuigenissen van emigrerende kinderen (Ellis Island Museum, vroeger) en interviews met 40 kinderen in OKAN-klasjes (Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers, nu).

Dinska Bronska is in Theater Zuidpool te zien in het kader van WINTERSPELEN, een nieuw festival met podiumkunsten voor kinderen en jongeren. Tussen vrijdagavond 19 december 2014 en zondagavond 4 januari 2015 spelen er op verschillende plekken in en rond Antwerpen de bijzonderste familievoorstellingen voor iedereen tot en met 12 jaar.

FroeFroe, Laika, luxemburg, HETPALEIS, Martha!Tentatief, De Roovers, Zuidpool, Rataplan, DEstudio, De Spiegel, Sprookjes en Tuning People zijn alvast van de partij. Nu jij nog.

“Alles paste zo mooi in elkaar, de tekeningen, de vertelstem en de dansbewegingen, en het was ook een heel mooi verhaal.”
(JURY THEATERFESTIVAL 2014)

“Als een mooi voorbeeld van een meer dan geslaagde productie waarin tekst, dans en projectie tot een geheel geïntegreerd worden, vermelden we Dinska Bronska van het MartHa!tentatief. Dat is geen dansgezelschap en ook geen kindertheater, maar een geëngageerd en speels Antwerps gezelschap, dat regelmatig voor kinderen een productie uitbrengt. Dinska Bronska is een aangrijpende dansvoorstelling met één danseres, die in een organische symbiose van tekst, beeld, animatie en dans haar verhaal houdt over het lot van kinderen die vanuit de vreemde ergens gedropt worden.”
(COURANT - Tuur Devens - nr 108, februari 2014)

“Regisseur Bart Van Nuffelen puurt schijnbare verschillen zo mooi uit dat het gelijkenissen blijken. Verleden en heden, ‘Vlaams erfgoed’ en ‘Vreemde cultuur’: diep gekoesterde tegenpolen worden gewoon een dubbele laag van een en dezelfde realiteit.”
(DE STANDAARD - Wouter Hillaert - oktober 2013)

TEKST & REGIE Bart Van Nuffelen

ANIMATIE & BEELDREGIE Boris Sverlow

CHOREOGRAFIE Kiki Vervloessem

DANS & CREATIE Anastassya Savitsky

VERTELLING Arevik Akopian

SOUNDSCAPE Tim Clement

MUZIEK Milan Warmoeskerken

RESEARCH Caroline Rochlitz

DECOR Sven Roofthooft

KOSTUUM Tom Clement

PRODUCTIE Margot De Ley, Eveline Cornillie & Els Kortleven

ZAKELIJKE LEIDING Anja Benker

EINDREGIE Johan Petit & Tim Clement

DRAMATURGIE Ilse Daems

ILLUSTRATIE Inge Bogaerts

3D MODELING Jasper Janssens

COMPOSITING Julio Lopes

FOTOGRAFIE Lot Doms

MODEL Vanessa Broes

KEPIEMAN Tom Muyllaert / Begir Memeti

de voorstellingen naar aanleiding van de opening van het Red Star Line Museum werden gedanst door Hanna Boelens (Koninklijk Ballet Van Vlaanderen)

Dinska Bronska is een voorstelling van het MartHa!tentatief in samenwerking met het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en het Red Star Line Museum en met de steun van de Provincie Antwerpen.