© Greetje Van Buggenhout

Dwaallicht

Braakland/ZheBilding

Adriaan Van Aken en Stijn Devillé maakten in 2010 een veelgeprezen muziektheaterversie van deze klassieker van Willem Elsschot. Met Warre Borgmans, Ephraïm Cielen, Gunter Nagels, Rudy Trouvé, Tim Liebaert en Youri Van Uffelen.

Nu voor het allerlaatst in Antwerpen!

Te gast in het kader van OPGEZET SPEL een huisruilformule tussen Theater Zuidpool, Braakland/ZheBilding, Malpertuis en ’t Arsenaal, vier gezelschappen met een eigen zaal, een eigen publiek en een eigen stijl.

PERS

“Ze hebben de melancholische novelle uit 1946 binnenstebuiten gedraaid en er een sfeervolle en spetterende voorstelling van gemaakt, afwisselend ruw, gechargeerd en ingetogen.”
(DE MORGEN - Eric Rinckhout)

“Donkerte troef dus, maar dat is buiten Adriaan Van Aken gerekend. De regisseur besloot om zijn volle aandacht op Elsschots humor te richten. Laarmans mag voor één keer de frivoliteit de vrije loop laten die hij anders onderdrukt. Enter Warre Borgmans, die een mooie balans vindt tussen Laarmans' kleinburgerlijkheid en de ironie die hem boven water houdt.”
(DE STANDAARD - Eva Berghmans)

“Het lijkt een radicale interpretatie van Elsschots novelle, maar ze klopt van begin tot eind. Dat vooral is het mooie aan de voorstelling. Ze werpt een heel ander licht op de eeuwige dromer Laarmans, de ongelukkige loser die strandt in berusting en verbittering.”
(THEATERMAGGEZIEN - Inès Minten)

“Geschrapt uit het boek is er zeker. Wat overblijft, is goed voor anderhalf uur vertelplezier opgedeeld in 30 stukjes.”
(CUTTING EDGE - Jesse Vanhoeck)

“Braakland veronachtzaamt het vreemdelingthema niet, noch dat van de existentiële eenzaamheid, maar het is iets anders dat deze makers interesseert, meer dan de woorden, de looppas die eronder verscholen ligt. De muzikaliteit, de flow van het verhaal, soms up tempo, soms weids meanderend.”
(KNACK - Liv Laveyne)

“Nergens dringt de respectvol geknipte bewerking een geactualiseerd standpunt op. Wie tussen de regels wil lezen, kan dat gerust doen; de rest kan complexloos luisteren en genieten van het meeslepende spel van de zes.”
(ZONE03 - Evelyne Coussens)

TEKST Willem Elsschot

CONCEPT & BEWERKING Adriaan Van Aken

REGIE Adriaan Van Aken & Stijn Devillé

SPEL Warre Borgmans

MUZIEK Ephraïm Cielen, Gunter Nagels, Rudy Trouvé, Tim Liebaert & Youri Van Uffelen

KOSTUUMS Veerle Hasselman

TECHNIEK Thomas Verachtert

COPRODUCTIE De Stad Van Elsschot