© Tom Callemin : Body Double

Finissage

Anne-Laure Vandeputte

Schrijfresidentie 11/09-08/11/2020

Zuidpool organiseert in deze tijd een digitale variant van de finissage, het atelierbezoek bij onze schrijfresident. Via een interactieve livestream ontmoeten publiek en schrijver elkaar. De schrijver vanuit zijn atelier in Zuidpool, het publiek blijft thuis en volgt online. Reserveer uw gratis plek en ontvang de link naar Zoom. Log de avond zelf in via uw computer of smartphone, en u bent er – zo echt als het kan – helemaal bij.

In deze finissage is auteur, speler en maker Anne-Laure Vandeputte bij ons te gast. Ze is sinds september aan het werk in onze schrijfresidentie.

In I'm the closest thing I have to a voice of reason spitst Anne-Laure zich toe op het effect van de male gaze in onze beeldcultuur, en hoe dit de mensen die in deze beeldcultuur werkzaam zijn, beïnvloedt. Als speler is je lichaam je instrument, wat inhoudt dat je je gezicht en lijf uitleent om andermans verhaal te vertellen. In hoeverre is mijn lichaam van mij, wanneer ik aan het werk ben? Waar liggen de grenzen? En welke invloed heeft de door male gaze gedomineerde beeldcultuur op deze vraag?

Anne-Laure breidde haar onderzoek uit naar de wereld van het sekswerk. Ze sprak met een aantal sekswerkers die actief zijn binnen feministische kringen, en vroeg hen hoe zij omgaan met het ‘bewerkstelligen’ van hun lichaam. De gelijkenissen met haar eigen werk, en de maatschappelijke stigma's die nog steeds kleven aan sekswerk, vormen de voedingsbodem voor I'm the closest thing I have to a voice of reason. Tijdens haar schrijfresidentie sleutelt Anne-Laure aan personages die zich het hoofd (en lijf) breken over deze thematiek.