© Dorien Buys

Finissage

Stefanie Huysmans

Schrijfresidentie 26/11-17/12/2019

Welkom in het atelier van Stefanie Huysmans. Ze giet de oogst van haar Zuidpool-schrijftijd in een eenmalige performance met live-muziek van special guest Hester-1 aka Hester Bolle. Maak kennis met anatomisch incorrect (werktitel).

Laten we het voor de gemakkelijkheid poëzie noemen. Of bij wijze van uitsluiting. Zoals sommige diagnoses die gesteld worden door andere diagnoses uit te sluiten: “We weten niet zeker wat u heeft maar we weten wèl wat u zeker niet heeft”.

Op mijn bureau liggen stapels anatomische gidsen en ik lees ze alsof het literatuur is. In de transformaties die zich voltrekken in het viscerale, in menselijk weefsel herken ik evoluties en bewegingen van een mensenleven. Meestal zijn die bewegingen heel natuurlijk en normaal: dingen groeien, nemen af, verbleken, raken beschadigd, verharden enz. Soms is de beweging zo ingrijpend dat er sprake is van een anomalie, een fout. Dan verlangen we naar een diagnose. Maar de vraag is: wat is normaal? Bestaat dat wel? Zijn we niet allemaal anatomisch incorrect?