© Lex de Meester

Hiroshima mon amour

Zuidpool & Theaterproductiehuis Zeelandia

Zij: “Ik denk dat je op dingen ingaan moet leren.”

1959. Een Franse actrice reist naar Hiroshima om er een film over vrede te maken. Ze ontmoet een Japanse architect die er door de atoombom zijn familie verloor. Samen brengen ze een nacht en een dag door. Tijdens hun kortstondige, intense liefde versmelten herinneringen aan het bombardement op de stad en aan de laatste dag van de Duitse bezetting in Nevers, Frankrijk. De grenzen tussen heden en verleden, Oost en West, feiten en interpretaties, verlangens en verschrikkingen vervagen.

Zuidpool gaat graag aan de slag met lettergeselende acteurs, onontdekte teksten of doorgedreven dramaturgische concepten. Maar voor Hiroshima mon amour was het beginpunt niets anders dan een landschap: de woeste leegte van de Oosterschelde aan de Oesterdam. Vanuit een gedeelde fascinatie voor het werk van Marguerite Duras bundelt Zuidpool de krachten met het Zeeland Nazomerfestival, dat verrassend locatietheater tot zijn handelsmerk gemaakt heeft.

Hiroshima mon amour wordt een dialoog tussen deze markante plek en het scenario van één van de beroemdste en meest vernieuwende Franse films. In dit niemandsland tussen eb en vloed, tussen gewonnen en verloren werelden, voltrekt zich een bijzondere zintuiglijke en audiovisuele ervaring. De toeschouwer kijkt uit op de enormiteit van de locatie. Tegelijk luistert hij via een koptelefoon naar een intieme vertelling over een onmogelijke liefde. Over een zoektocht naar het verleden. Over twee mensen in een wanhopig gevecht tussen vergeten en vergeten worden.

Praktisch

* Deze voorstelling gaat door op locatie: Oesterdam 3, 4691 PV Tholen, Nederland. Ze gaat door in open lucht. We raden aan om water- en winddichte kleding te voorzien.

* Vanwege de dagelijkse verschillen in eb en vloed, zijn de aanvangsuren elke dag anders.

* U dient rekening te houden met een wandeling van circa 20 minuten heen en 20 minuten terug; dit is inbegrepen in de totale lengte van de voorstelling (100 minuten).

“De combinatie van tekst en beeld maakt van Hiroshima mon amour een ervaring die je niet snel vergeet.”
(THEATERKRANT.NL) >>

“Het is nog maar het eerste locatieproject van Zuidpool, maar het smaakt naar meer.”
(DE STANDAARD)

“Geen nazomers vertier of luchthartigheid dit jaar, maar dodelijke ernst. Een te rechtvaardigen keuze van artistiek leider Alex Mallems, in een tijd waarin pretpark-entertainment en spektakeltheater, zeker in de zomer, de boventoon voeren. ... Mooiste locatie dit jaar is ongetwijfeld de Oesterdam nabij Tholen met uitzicht op de Oosterschelde. ... Het lege hart en de woestijn van de verbrande stad zijn de dwingende elementen in dit eindeloze niemandsland.” ****
(DE VOLKSKRANT)

“Door juist dit landschap kom je net een laag dieper in de dubbelheid van het verhaal... Gewaagd en spannend.”
(PROVINCIAAL ZEEUWSE COURANT)

MET Goele Derick, Kyoko Scholiers & Indra De Bruyn
STEMMEN Viviane De Muynck, Sofie Decleir & Koen van Kaam
REGIE Koen van Kaam
TEKST Marguerite Duras
VERTALING Jean Schalekamp
TEKSTBEWERKING & GELUIDSONTWERP Jorgen Cassier
DRAMATURGIE Alex Mallems
ADVIES Peter Seynaeve
KOSTUUM Carmen Schabracq
PRODUCTIE Theaterproductiehuis Zeelandia & Zuidpool
MET DANK AAN Familie Van Dort, Cees De Vries & Oosterscheldemuseum Yerseke