© Vandeweerd & Pauwels

Inside out

Myrte Vandeweerd & Vitja Pauwels

Maakresidentie 21/04-26/05/2020 (geannuleerd)

Met Inside out zoeken Myrte en Vitja een vorm voor de diepste en donkerste emoties die met paniekaanvallen en stress gepaard gaan. Met het gebruik van vervaagde beelden, schaduwen, contrasten en een ongewone bewegingstaal proberen ze een oprecht werk te maken, dat persoonlijke ervaringen koppelt aan een sociaal relevante thematiek.

Wat je ziet van een mens, toont vaak niet wat binnen in hem omgaat. In een maatschappij die succes als het hoogste goed beschouwt, worden alle vormen van falen aan de kant geschoven. Het aantal mensen dat kampt met de gevolgen van stress, burn-outs en angstaanvallen neemt zienderogen toe. Bovendien hebben steeds meer jonge mensen het moeilijk om hun hoofd boven water te houden. En het lijkt nog steeds een taboe om dat ter sprake te brengen. Kunst kan een belangrijke rol spelen om de aandacht voor deze gevoelige materie aan te wakkeren.

Myrte Vandeweerd: “Sinds vorig jaar heb ik zelf last van paniekaanvallen. Wat me daar het meest aan verraste, is dat me dat uit het niets overkwam, zonder duidelijke oorzaak of indicatie. Ik voel me dan ook op een heel persoonlijke manier verbonden met de thematiek van de voorstelling.”

De voorstelling op 27/05/2020 in Zuidpool werd geannuleerd.

VAN & MET Myrte Vandeweerd & Vitja Pauwels
VISUALS Lucas Lebrun