© Fernweh

Jack Kevorkian

Fernweh

FERNWEH maakt een nieuwe voorstelling gebaseerd op leven, werk en dood van Dr. Jack Kevorkian.

De Amerikaanse patholoog Jack Kevorkian, bijgenaamd Dr. Death, werd in 1998 veroordeeld voor tweedegraads moord nadat hij eigenhandig een dodelijke injectie had gegeven aan de aan ALS-lijdende Thomas Youk. Kevorkian beweerde dat hij in de jaren voorheen meer dan 100 mensen had helpen sterven door middel van wat hij noemde ‘assisted suicide’.

Het thema blijft bijzonder actueel: moet vrijwillige euthanasie een basisrecht zijn of strafrechtelijk gelijk staan aan moord? Horen we geneeskunde los te koppelen van religieuze dogmata? En behoort een arts niet al het mogelijke te doen voor het welzijn van zijn patiënt, zelfs als dit betekent de patiënt voorgoed uit zijn lijden te verlossen?

Veel meer dan een politiek statement te willen maken, is Fernweh geïntrigeerd door de einzelgänger, de neezegger, de figuur van Lucifer: de enkeling die zich tegen de geboden van de hogere machten keert. Deze voorstelling wordt een onderzoek naar hoe ver een mens wil gaan om voor zijn principes te vechten. Fernweh wil de tragische held van vandaag tonen die - net als Prometheus of Antigone - tegen de Goden ingaat en aan deze nobele hybris ten onder gaat. Zelfopoffering als laatste daad van verzet.

“Pain is strange. A cat killing a bird, a car accident, a fire...
Pain arrives, BANG, and there it is, it sits on you. It's real.
And to anybody watching, you look foolish. Like you've suddenly become an idiot.
There's no cure for it unless you know somebody who understands
how you feel, and knows how to help.”  - Charles Bukowski

VAN & MET Thomas Janssens & Simon Van Buyten

PRODUCTIE Fernweh

I.S.M. Arenberg & Theater Zuidpool