© Atta Nasser

Jeruzalem

Scarlet Tummers & Atta Nasser

Maakresidentie 20/10-10/12/2020. Work-in-progress

Jeruzalem is een onderzoek naar geloven. Aan de hand van hun eigen ervaringen stellen Scarlet en Atta in vraag wat geloven voor hen heeft betekend en nog kan betekenen.

Atta is geboren in Jeruzalem en komt uit een Islamitische familie. Zelf is hij niet praktiserend, maar moet hij omgaan met een familie die dat wel is. Scarlet gelooft in geloven, maar vindt het moeilijk om er één vast kader voor te kiezen. Ze is kritisch over wat de verschillende godsdiensten ons als verhaal aanbieden en vormt uit die verschillende verhalen liever haar eigen narratief. Samen onderzoeken ze wat geloven voor hen heeft betekend en nog kan betekenen.

Aan de hand van het boek Jeruzalem - de biografie van Simon Sebag Montefiore onderzoeken Scarlet en Atta de basis van waar het geloven ontstond. Jeruzalem: de Heilige Stad, het brandpunt van de strijd tussen het christendom, het jodendom en de islam, zowel aards als hemels, een droomstad, een stad waar op geprojecteerd kan worden.

Maar wat bevindt zich achter al die verschillende projecties? Wat zet ons met beide benen op de grond en waarvan krijgen wij vleugels? Wat verlangen wij? Voor onszelf, onze geliefden en onze kinderen. Hoe ziet onze Heilige Stad eruit? Is dat eerder braakland? Zijn daar nog gebouwen? Of slapen we in tentjes op een open veld? Waar spelen wij? In het donker met een spotje erop of in daglicht? Hoe bewaren wij onze boeken? Hoe herinneren wij zijn geschiedenis, mijn geschiedenis, jouw geschiedenis? Is er nog een gedeelde geschiedenis? Of zijn we zo ver verwijderd van het collectieve verhaal dat we alleen nog maar individu zijn?

De publieke presentatie van deze residentie werd geannuleerd.

VAN & MET Scarlet Tummers & Atta Nasser