© Jonathan van der Horst

The Last Tall Man

Jonathan van der Horst

en avant is een carrousel van vier voorstellingen van jonge makers in vier steden. Een nieuwe samenwerking van ARSENAAL/LAZARUS, Compagnie Cecilia, Het nieuwstedelijk en Zuidpool. The Last Tall Man is de keuze van ARSENAAL/LAZARUS.

Nathan Zuckerman heeft zich al jaren niet meer in het openbaar vertoond. Maar na de dood van zijn geestelijke vader Philip Roth voelt hij de behoefte om zich nog één keer te doen gelden. Dus schrijft hij een vlammend betoog in The New Yorker en trekt hij naar de televisiestudio om iedereen voor een laatste keer uit te leggen hoe de wereld in elkaar steekt. Eenmaal aangekomen merkt hij dat de wereld veranderd is, dat niemand meer op zijn uitleg staat te wachten. Terwijl hij zich niet meer kan herinneren waar hij de presentatrice eerder heeft gezien, begint zijn omgeving zich langzaam tegen hem te keren.

The Last Tall Man is een theatraal portret van de intellectueel als oude, grijze en vooral grote man. De man die het beter weet. De man die er genoegen in vindt om vanuit zijn ivoren toren de wereld te becommentariëren. Een uitstervend ras dat nog maar net stand lijkt te houden ten tijden van #metoo, dekolonisering en genderneutrale toiletten, maar dat toch telkens zijn gelijk wil halen en in steeds andere, nieuwere vormen blijft terugkeren. Buiten de vraag wat deze man hier vandaag de dag nog te zoeken heeft, zoekt The Last Tall Man naar wat er met zijn ondergang verloren is gegaan. En wat er uit zijn as zal verrijzen. In een mix van zowel conservatieve als progressieve stemmen ontstaat er een ontvlambare cocktail die de hedendaagse wereld probeert te becommentariëren.

The Last Tall Man op en avant:

24/10/2020 ARSENAAL/LAZARUS, Mechelen
30/10/2020 Zuidpool, Antwerpen (geannuleerd)
13/12/2020 De expeditie, Gent (geannuleerd)
23/01/2021 OPEK, Leuven (geannuleerd)

Ontdek alles over en avant.

De voorstelling op 30/10/2020 in Zuidpool werd geannuleerd.

TEKST & REGIE Jonathan van der Horst
MET Tim Bogaerts & Lien Thys
LIVEMUZIEK Marie Pien
DRAMATURGIE Rani Decock
COACHING Willem de Wolf & Kuno Bakker
COPRODUCENTEN Monty & ARSENAAL/LAZARUS
ONTSTAAN DANKZIJ/ONDANKS Philip Roth, Alessandro Baricco, Lars von Trier, Thierry Baudet, Ali Smith, Hannah Arendt, Rebecca Solnit, Jan Fabre, Joost de Vries, Lisa Halliday, Donald Trump, Woody Allen, Jean-Claude Juncker, Mark Rutte, Peter Buwalda & Michel Houellebecq