© Jef Cuypers

RECUP#1: Publiek debat Digitaal geheugenverlies VPRO Tegenlicht

Werner Trio, Rony Vissers (Packed.be), Marijntje Denters (VPRO), Trudi Noordermeer (UA)

- VPRO TEGENLICHT: Digitaal geheugenverlies
->->- uitzending docu - 18u00- 18u50
->->- volxkeuken Skybox i.s.m. Het Bos - 18u50-19u30
->->- publiek debat - 20u00 - ...

Digitaal geheugenverlies als apotheose? Op de slotdag van RECUP#1 presenteert Zuidpool samen met de VPRO en Het Bos het eerste debat over het Nederlandse tv-programma Tegenlicht in België. Dit future affairs-programma levert wekelijks geweldige televisie op, en zorgt in Nederland voor ongeziene bijwerkingen: enkele dagen na de uitzending komen in Amsterdam en elders honderden kijkers samen voor een grondig debat over het programma en de aangeboorde thema's.

RECUP houdt op 22/11 een debat aan de hand van fragmenten uit de docu Digitaal geheugenverlies.
Werner Trio (Klara) modereert. Gasten zijn Marijntje Denters (VPRO), Rony Vissers (coördinator PACKED.be), Trudi Noordermeer (hoofdbibliothecaris Universiteitsbibliotheek UA) & Bregtje Van der Haak (o.v., regisseur VPRO). Uiteraard is het woord ook aan u.

VPRO Tegenlicht is toekomstjournalistiek. Een reeks informatieve programma's waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht. Centraal in de docu Digitaal geheugenverlies staat de vergankelijkheid en dreigende onbeheer(s)baarheid van (digitale) archieven, van overheidsarchieven en alle mogelijke websites tot persoonlijke herinneringen op sticks, schijven, diskettes, floppies of banden allerhande.

“We fotograferen, filmen en mailen ons suf. Ons hele leven wordt voortdurend vastgelegd, voor later. Maar is dat wel zo? Ons digitale geheugen vervliegt. Harde schijven gaan vijf jaar mee, een pagina op internet verandert voortdurend, en floppies van tien jaar geleden kan geen machine meer lezen. Digitale data zijn kwetsbaar, veel kwetsbaarder dan bijvoorbeeld film en papier. Toch worden complete bibliotheken wegbezuinigd en versnipperd, met het idee dat alles toch wel te vinden is op het internet. Maar dat is de vraag. Gaan we lijden aan collectief geheugenverlies?” (VPRO)

Bekijk het volledige programma van RECUP#1 >>

meer VPRO Tegenlicht >>

meer over Packed.be >>

MET Werner Trio, Marijntje Denters, Rony Vissers & Trudi Noordermeer

I.S.M. VPRO & Het Bos