© Jef Cuypers

RECUP#1: STADSNOMADEN#2

Tuur Marinus // Hans Beckers // Maud Vanhauwaert

STADsnomaden#2 is een parcours van drie gebeurtenissen van divers allooi. Op 15 november presenteert Zuidpool werk van Tuur Marinus, Hans Beckers en Maud Vanhauwaert.

1. Tuur Marinus
Verstilde beweging. Vleesgeworden fotografie. Een mens/dier-machine vlak voor je ogen. In de installatie Still Animals van de Antwerpse choreograaf en beeldend kunstenaar Tuur Marinus komen de fotoboeken van Eadweard Muybridge tot leven. Iconische fotoreeksen als de springende kat of de vliegende duif worden fysiek vertaald door naakte menselijke lichamen, die subtiel gemanipuleerd worden door gecamoufleerde performers.
Het verschil in motoriek tussen een mensen- en een dierenlichaam creëert een intrigerend wezen dat tegelijk gecultiveerd en organisch overkomt, in beweging is en ook stilstaat. In het schemerduister van de installatie zie je tegelijk een bezwerende suspense van springende en vliegende lichamen, naast een haast absurde low-tech constellatie van zware fysieke inspanning om de illusie van moeiteloze beweging op te roepen.

Bekijk een fragment van de voorstelling-versie >>

2. Hans Beckers
Hans Beckers was één van de revelaties van Theater Aan Zee 2014 met zijn film-concert Clangdelum Cinematographica. Voor RECUP#1 brengt hij een nieuw tzwartetafeltjeconcert. Dat is een reeks muziekperformances waarin Beckers uiteenlopende objecten hanteert als muziekinstrumenten. Hij creëert een filmisch klanklandschap door geluid te puren uit alledaagse en minder alledaagse voorwerpen als een elektrische tandenborstel, klokjes, couscous, walkie talkies, een massagemachine of een ventilator.
“Het moment dat er beslist wordt dat ruis geen ruis meer is, maar dat die ruis muziek wordt en dat je daar als muzikant de zeggenschap over hebt, worden deze objecten instrumenten. De omgang met ruis en het bespelen van objecten heeft veel te maken met het aanvaarden en inzien van de schoonheid van alledaagse geluiden en alles wat niet bedoeld is als muziek.”

Bekijk een fragment >>

3. Maud Vanhauwaert
Maud Vanhauwaert is, zo zegt ze zelf, relatief sympathiek. En bijzonder om bezig te zien. Ze publiceerde twee intrigerende dichtbundels bij Querido (Ik ben mogelijk en Wij zijn evenwijdig) en verraste met performances op het WK Poetry Slam, het Leids Cabaret Festival en het Groot Dictee der Nederlandse Taal. In het najaar 2014 heeft ze op maandag een eigen poëzie-rubriekje in het tv-programma Iedereen Beroemd. Ze 'wankelt' graag tussen poëzie en podium, en voor zo'n wankeling maakt Zuidpool graag plaats.

Meer Maud >>

Bekijk het volledige programma van RECUP#1 >>

RECUP kwam tot stand met de steun van de Provincie Antwerpen.

Still Animals
CONCEPT & CREATIE Tuur Marinus

UITVOERING Mohamed Boujarra, Marisa Cabal, Ariadna Estalella, Wannes Labath, Inez Verhille & Tuur Marinus

DRAMATURGIE Marnix Rummens

PRODUCTIE wpZimmer voor Tuur Marinus

MET DANK AAN Lokaal01 Antwerpen & Midzomer MuseumM Leuven

MET STEUN VAN Stad Antwerpen