© Jef Cuypers

RECUP#3: 03/12

ZATERDAG 3 DECEMBER

18:00 Langs de Kapellekensbaan - André Schreuders filmessay - Belgische première - 90’ - kleine zaal - 5€

19:30 Surprise-act - 15’ - salon - gratis

20:00 DOUBLE BILL: Kepler-452b (werktitel) - Loes Swaenepoel & Tim Taveirne + En nu het boek - Moya De Feyter - tekstperformance - 50’ - kleine zaal & schrijfstudio - 5€

21:00 DOUBLE BILL: Switch - Chris Van Camp e.a. + The Yard - Kris Strybos & Stefan Wellens - work-in-progress - 70’ - grote zaal – 14/12€

18:00 Langs de Kapellekensbaan - André Schreuders - filmessay - Belgische première - 90’ >> bekijk de teaser >>
Een filmmaker vindt zijn thuis in een boek en probeert tegen beter weten in deze wereld in de werkelijkheid terug te vinden. Tussen schrijver en filmmaker ontspint zich een gesprek in woorden en beelden over het vergeefse van de droom en over de hardnekkige noodzaak om kunst te blijven maken als troost en bezwering. Over het kleine kostbare ogenblik waarin de blik verandert. En daarmee alles. André Schreuders is een Nederlandse filmmaker en filosoof die sinds 2001 werkt aan een oeuvre van poëtische en filosofische films over onder meer Daniil Charms, bandietenliederen uit Odessa of de superioriteit van het vallen boven het springen. Zijn werk is erg divers, maar heeft steeds de verwondering over de werkelijkheid als vertrekpunt.
Aan dit prachtige filmessay werkte hij zo’n tien jaar. Koen van Kaam (Zuidpool) verleende er graag zijn stem aan. Het is een associatief onderzoek naar de wereld van Louis Paul Boon en de straat waar het boek naar vernoemd is. Op Theater Aan Zee 2015 toonden we al fragmenten uit deze film, nu presenteren we met trots het eindresultaat.
Regie, scenario, camera en geluid: André Schreuders. Stem: Koen van Kaam. Productie seriousFilm, Koert Davidse & Marc Thelosen. Met steun van het Nederlands Filmfonds, Gemeente Rotterdam & Stichting Harten Fonds.


19:30 Surprise-act - 15’


20:00 Kepler-452b (werktitel) - Loes Swaenepoel & Tim Taveirne + En nu het boek - Moya De Feyter - tekstperformances - 50’

Kepler-452b (werktitel)
Loes Swaenepoel en Tim Taveirne studeren weldra af aan de opleiding Drama van het KASK Gent. In maart 2017 gaat hun masterproef in Zuidpool in première. Als voorbereiding daarop schrijft Tim een tweestemmig lied. Hij vertrekt hiervoor vanuit de roman Levels of life van Julian Barnes en het werk van de Servische schilder Goran Djurović. Zo komt hij tot een tekst over twee mensen die afscheid willen nemen, maar niet weten waarvan. Ze kijken, luisteren, denken na en proberen te achterhalen of er zoiets bestaat als opnieuw beginnen.
Van en met: Loes Swaenepoel & Tim Taveirne. Coaching: Abke Haring & Bauke Lievens.

En nu het boek
Moya De Feyter is master in de Theater-, Film- en Literatuurwetenschappen (UA), maar laat zich het liefst aspirant-schrijver noemen. In 2015 won ze Frappant TXT en kreeg ze meteen een vaste stek in het Poëziebordeel. Haar teksten verschenen in Deus ex Machina, Op Ruwe Planken en in de dichtbundel Ontdooid. Ze schrijft ook met veel plezier voor theater. Haar tekst ORGIE is op 2 december te zien op RECUP#3. In 2014 begon ze tussen het studeren door aan haar romandebuut. Sinds september schrijft ze voltijds op haar schrijfresidentie in Zuidpool. Het boek (dat nog op de perfecte titel wacht) gaat over een paleis op de twintigste verdieping van een appartementsgebouw, over moeders en dochters, over het maken van een theatervoorstelling en over een reeks merkwaardige gasten. En nu het boek wordt een interactief presentatiemoment, een inkijk in een grillig creatieproces en een eerste ontmoeting met een boek in wording.
Van en met: Moya De Feyter


21:00 Switch - Chris Van Camp e.a. + The Yard - Kris Strybos & Stefan Wellens - work-in-progress - 70’

Switch
Onze zintuigen worden getraind om steeds meer prikkels te absorberen. We zijn ergens, maar onze gedachten zijn elders. Stemmen en flarden gesprekken sijpelen door. Onze geest dicht creatief de hiaten en knoopt behendig de losse eindjes aan elkaar. Soms is de realiteit maar een realiteit. Eén van de vele. Switch is een verbale dj-set afgestemd op onze met twitter geplaveide tijden. Er wordt geswitched tussen verschillende gesprekken en situaties met de grilligheid waarmee onze aandacht zich in elke sociale context verlegt. Meeluisteren doen we allemaal. Maar hoe goed? Met hoe weinig informatie zijn we in staat om verhaallijnen te (re)construeren? Chris Van Camp deed en doet naar eigen zeggen “zowat alles wat je schrijvend ongestraft kan doen”. Ze schreef theaterteksten als Loverboy, Borderline en Back to School en columns voor o.a. Klara, Knack en Radio 1. Switch is een experiment.
Van en met: Chris Van Camp, Dieter Brusselaers, David Degreef, Kim Hertogs, Emmi Pennanen, Robin Keyaert, Elias Vandenbroucke & Diane Belmans.

The Yard
Een voornemen zoals er zovele gemaakt worden: twee muzikanten beloofden elkaar tien jaar geleden om ooit samen een project te starten… Maar Stefan Wellens en Kris Strybos zijn heren van hun woord. Naast het werk in hun eigen muziekgroepen - van Sint-Andries MC’s tot Groep Wannes Van de Velde – vinden ze elkaar nu in The Yard, een project dat helemaal van hen is. Op RECUP#3 krijgt u de primeur: geen typisch muziekconcert, maar een sfeerzetting. Kris Strybos en Stefan Wellens laten zich inspireren door David Lynch, Tom Waits en The Body Artist van Don DeLillo. Kortom: het risico op duistere visioenen en een stevige saus stadsmoeheid is groot.
Van en met: Kris Strybos & Stefan Wellens.

Bekijk het volledige programma van RECUP#3 >>

Langs de Kapellekensbaan
REGIE, SCENARIO, CAMERA & GELUID
André Schreuders
STEM Koen van Kaam
PRODUCTIE seriousFilm, Koert Davidse & Marc Thelosen
MET STEUN VAN het Nederlands Filmfonds, Gemeente Rotterdam & Stichting Harten Fonds

Kepler-452b (werktitel)
VAN & MET Loes Swaenepoel & Tim Taveirne
COACHING Abke Haring & Bauke Lievens

En nu het boek
VAN & MET
Moya De Feyter

Switch
VAN & MET
Chris Van Camp, Dieter Brusselaers, David Degreef, Kim Hertogs, Emmi Pennanen, Robin Keyaert, Elias Vandenbroucke & Diane Belmans

The Yard
VAN & MET
Kris Strybos & Stefan Wellens