© Koen Broos

RÉUNION / het langste voorspel ooit

Zuidpool

Réunion / het langste voorspel ooit kondigt zich aan als een lichtvoetige nachtmerrie, een enigmatische metafoor voor een nijpend gemis aan sociale cohesie, als hyperrealistische dramatische fictie.

Réunion / het langste voorspel ooit is een trioloog in realtime tussen een man en twee vrouwen op een zomeravond in januari 2014, na het diner, bij het zwembad van een luxehotel in de Franse provincie La Réunion, een eiland voor de oostkust van Madagascar.

Een incidentele ontmoeting, eerder op de dag bij het zwembad, mondt uit in een erotiserende pousse-café, in een uitdagend en geraffineerd seksueel spel; erotische fantasieën, seksuele premissen, onverbloemde voorstellen, de eigen lichaamscultus en intimiteit verworden tot inwisselbare argumenten in een sociale onderhandeling die slechts één doel voorstaat: een ultieme hereniging, de restauratie van een (verloren gewaande) gedeelde identiteit.

“De toeschouwer geniet met rode oortjes van dit sleutelgattheater. ... Het is knap dat een zo statisch stuk met een plot die pas helemaal op het einde ontwaakt zo boeit. Het sterke samenspel van de drie acteurs is daar debet aan. Sofie Decleirs spel evolueert mee met haar personage: van louter decoratief gansje tot manipulatieve ijskoningin. Verbluffend mooi en voor een kippenvelmoment zorgt de scène waarin Katrin Lohmann de Dalida-klassieker Je suis malade brengt. Koen van Kaam speelt met verve de glitterboy.” ****
(DE MORGEN)

“een speels portret van het aangeklede seksbeest dat de mens in wezen is ... drie beestjes die acteren zoals hun kostuums: met klasse en soberheid”
(KNACK)

“De grote verdienste van Réunion blijkt naast het sfeervolle decor vooral bij de acteerprestatie van Sofie Decleir te liggen, die er met het kleinste gebaar in slaagt een heel karakter te scheppen. ... met deze eerste zelfgeschreven tekst levert Zuidpool een intelligent babbelstuk, atypisch in zijn oeuvre van omgetunede klassiekers.”
(DE STANDAARD)

VAN Jorgen Cassier, Sofie Decleir, Koen van Kaam & Katrin Lohmann
MET Sofie Decleir, Koen van Kaam & Katrin Lohmann
LICHTONTWERP Harry Cole
MAKE-UP ARTIST Inge Grognard
KOSTUUMONTWERP Maureen De Clercq i.s.m. Café Costume
TECHNIEK Steven Brys
STAGE Jens Dupon
PRODUCTIE Theater Zuidpool
MET DANK AAN Koen De Sutter, Bob Verhelst, Koen Broos, Witzli Poetzli, Desiré Steegmans & Karel Olbrechts (Plantentuin, Stad Antwerpen)