© Sad Banana

Schrijfresidentie

Sad Banana

Schrijfresidentie 15/05-26/05/2023

(!) Trigger warning *Droevig Fruit* (!)

Sad Banana vraagt om verschillende geelzuchtige redenen om anoniem te blijven.

Bananen zijn kwetsbare vruchten. Ze worden groen geplukt, gewassen en verpakt in stevige kartonnen dozen. Het is in deze doos dat de banaan droevig werd en besefte dat die het symbool is van het doorgedreven globalisme. Sad Banana cultiveert deze tristesse in tekst en beeld.

Sad Banana is een poging om vanuit het perspectief van een banaan naar de wereld te kijken. Vanuit deze inconsistente beschouwingen poogt die een existentiële fruitsalade te maken in de vorm van iets dat kan lijken op een muziekconcert vervuld van teksten die laveren tussen grootspraak en paniekaanval, kwetsbaarheid en kitsch, politiek en pastiche.
Sad!

Met volledig dichtgetimmerde transparantie, vervuld van post-ironische kwetsbaarheid en erotische zelfkritiek gaat Sad B. de strijd met het leven aan, in de hoop de naam van de banaan eer aan te doen. Een ode aan de mixer, de bananasplit en de fruitpap. S/O naar die pisang goreng!

Sad Banana ontstaat vanuit het verlangen de rol van hedendaagse nar te vervullen die al zingend en dansend de status quo onderuit haalt, bekritiseert en hun eigen vruchtvlees verpulvert tot een meedogenloze smoothy. Iemand moet het doen. Want elke samenleving heeft een nar nodig. En proteïne. Misschien nu wel meer dan ooit.
Banana!!

Voor Sad B. is de functie van punk en rapmuziek altijd toegankelijke filosofische kritiek geweest op een samenleving. De functie van de nar als rappende, dansende, fruitsla-vretende anarchist die subversief is in zijn muzikale vreugde.

In Zuidpool zal het eerste luik van hun onderzoek gefocust zijn op de taal als vertrekpunt.

Sad B. wil absurdistische en existentialistische teksten combineren met uiteenlopende rijmschema’s en partituren die refereren aan de brede hiphoptraditie. Wat als Daniil Charms, Tristan Tzara, Simone de Beauvoir en Don Quichot een concert zouden geven met hun schrijfsels als basis? Sad maar groovy!