© Koen Broos

SHAKE-SPEARES SONNETS

Zuidpool

400 jaar na zijn dood eert Zuidpool William Shakespeare als begenadigd singer-songwriter. SHAKE-SPEARES SONNETS is een liedcyclus, getoondicht door Jorgen Cassier. Hij zingt in het Engels en speelt gitaar, keyboard, bas en Haken Continuum Fingerboard. Een ode aan vergankelijkheid van schoonheid, leven en taal.


“O learn to read what silent love hath writ,
To hear with eyes belongs to love’s fine wit.
Ruin hath taught me thus to ruminate
That Time will come and take my love away.”

Shakespeares Sonnetten zijn een collectie gedichten: niet meer, niet minder. Tot op de dag van vandaag blijft het onduidelijk wanneer en in welke volgorde ze geschreven zijn, aan wie ze gericht en/of opgedragen zijn, of Shakespeare ze als één cyclus heeft opgevat, en of hij ze wel voor publicatie had bestemd. Wat rest is een veelstemmige verzameling verzen die liefde ademen, adoratie, verlangen, passie, lust, maar ook gemis, afgunst, (zelf)bedrog, (zelf)haat en vergankelijkheid. Een serie snapshots uit verschillende periodes en perspectieven, met meer focus op het leed dat liefde veroorzaakt dan op het genot dat ze schenkt.
SHAKE-SPEARES SONNETS presenteert een aantal sonnetten zoals gepubliceerd in de originele uitgave van 1609. Hij zingt en speelt de composities live. Vertrekpunt is het herleiden van de sonnetten tot hun oorspronkelijke vorm van korte liedjes (“sonnetti”), waarin Shakespeare zijn meesterschap toont in de kracht van de spraak en de dictie.

SETLIST

1. 1/2  Pity the world
2. 17  You should live twice
3. 18  A Summer’s day
4. 23  Silent love
5. 31  All the all of me
6. 40  Take all my loves
7. 57  So true a fool
8. 64  Ruin
9. 66  Tired
10. 72 Shame
11. 76 Barren verse
12. 89 Forsake me
13. 121 All men are bad
14. 129 Lust
15. 147 Fever

“Als muziek het voedsel van de liefde is… dan kan de conclusie enkel luiden: play on, Jorgen Cassier, play on.”
(POËZIEKRANT)

“een krachttoer … uitgepuurde zang én de fascinerende animaties op het scherm … Elk sonnet geeft hij een eigen klankkleur. Daarbij zijn de knipogen naar Tom Waits, David Bowie en Lou Reed niet veraf. Toch drukt hij op elke song onmiskenbaar een eigen stempel … Zo doet Cassier waar hij enkele seizoenen geleden ook bij Macbeth in slaagde: hij laat ons het Engels waarin Shakespeare de schoonste zinnen schreef proeven in de best mogelijke omstandigheden … een intiem concert, met het hart op de tong.”
(KNACK - Els Van Steenberghe)

COMPOSITIE & LIVEMUZIEK Jorgen Cassier
SOUND DESIGN & ARRANGEMENTEN Luc Weytjens & Jorgen Cassier
MET MEDEWERKING VAN Koen van Kaam
TEKSTEN William Shakespeare
VIDEO Frederik Jassogne & Bart Moens (Hangaar)
GELUIDSTECHNIEK Luc Weytjens
LICHT & TECHNIEK David Van Hove
PRODUCTIE Zuidpool
MET DANK AAN Kaat Hellings, Herbert De Vriese & Eric Thielemans

TAAL Engels