© Leo van Velzen

She Was A Visitor

Jan Martens, Marc Vanrunxt & Truus Bronkhorst

Drie dansmakers van verschillende leeftijd en met heel uiteenlopende ervaringen maken samen een stuk. Met drie accenten wordt één taal gesproken.

Truus Bronkhorst, Marc Vanrunxt en Jan Martens herkennen elkaar in de mentaliteit die aan hun werk ten grondslag ligt.
Alle drie houden ze van eerlijke, compromisloze dans.
Dans die het publiek prikkelt en wakker houdt.
Dans die de emotie en zelfs het sentiment niet schuwt, maar die toch altijd ook een uitdaging voor het verstand wil zijn.
Dans van een weerbarstige schoonheid.

Bronkhorst en Vanrunxt kennen elkaar al jaren en hebben in verschillende verbanden samengewerkt. Hun beider binding met Jan Martens is van recentere datum: in de productie BIS die Bronkhorst in het najaar van 2012 heeft gespeeld waren zij voor het eerst gezamenlijk betrokken. Truus als danser, Jan als choreograaf (en ook op de vloer) en Marc als adviseur. Zij hebben bij die gelegenheid elkaars temperament, elkaars idioom en elkaars artistieke ambities goed leren kennen en het plan om deze samenwerking voort te zetten is toen geboren.

She Was a Visitor heeft een strakke vorm en een grillige emotionele lading. Drie eigenzinnige talenten verenigen zich om een stuk te maken dat niet een compromis of een lukraak naast elkaar plaatsen van elementen wil zijn, maar waarin juist het eigene en het bijzondere van de drie makers tot uitdrukking komt. En omdat deze drie kunstenaars niet anders dan persoonlijk kunnen (en willen) werken zullen ook hun eigen verhalen van verlangen, verwachting en teleurstelling terug te vinden zijn in de dans die zij maken.

‘...een soort bezwering van demonen, en tegelijk een verzoening met leven en lot, en dus met het levenseinde – Bronkhorst is inmiddels 62 – terwijl de cyclische en repetitieve opbouw van de verschillende solo-delen symbool lijkt te staan voor de eeuwige wedergeboorte van de natuur.’ ***
(THEATERKRANT)

VAN Jan Martens, Marc Vanrunxt & Truus Bronkhorst

MET Truus Bronkhorst

COPRODUCTIE VAN Stichting van de Toekomst (Truus Bronkhorst), ICK (Jan Martens) & vzw Kunst/Werk (Marc Vanrunxt).

De Nederlandse première is op 6 november 2013, waarna een tournee volgt en op 31 januari 2014 vindt de Belgische première plaats in theater Zuidpool in Antwerpen.

She Was a Visitor komt tot stand met subsidie van het FPK en de gemeente Amsterdam. Met dank aan Monty (Antwerpen) voor het gebruik van repetitieruimte.