© Wannes Cré

The Greatest Show on Earth

Louis Janssens & Timo Sterckx

Louis Janssens en Timo Sterckx gebruiken het boek Europeana, een zeer korte geschiedenis van de twintigste eeuw van Patrik Ourednik om een voorstelling te maken over geschiedenis, over afstuderen, over beginnen. Het is elke dag opnieuw zoeken naar verhoudingen, naar een balans. Tussen vroeger en nu.

“Als er nog geschiedenis te maken valt, kunnen we geloven dat het nog goed kan komen. Ik probeer te dromen over morgen, onbevangen te zijn, maar alles wat er al is, wat er al is gedaan, verlamt me. Ik kom geen stap vooruit.”

The Greatest Show on Earth is een schouwburg voor de kleine zaal. Het gaat over wie er spreekt. En wie niet. Wie staat er in het licht, wie in de coulissen. Want geschiedenis staat niet vast, het gaat steeds over wie het samenstelt, ontwerpt en opricht. En vooral over wie er deel van uitmaakt. En wie niet. Het is een spel van opkomen en afgaan. Van mensen die dingen proberen, uitvinden, hopen, bedenken, uitspreken en vergeten. Het zou wel eens een lang verhaal kunnen worden.

In 2009 baseerde Zuidpool zich ook op deze tekst voor Opus XX, een monoloog gespeeld door Sofie Decleir.
Louis Janssens en Timo Sterckx brengen in hun stuk de tekst integraal. Het wordt een voorstelling van zo’n drieënhalf uur.

CREATIE & SPEL Timo Sterckx & Louis Janssens
SPELERS Lisah Adeaga, Renée Leerman & Daniël Djissenou
TECHNIEK & LICHTONTWERP Eva Dermul
MENTOREN Willem De Wolf & Bauke Lievens
PRODUCTIE Zuidpool & KASK Drama
MET STEUN VAN d e t h e a t e r m a k e r
MET DANK AAN Campo, Vooruit, Cie. de KOE, Frederik Le Roy, Fabrice Delecluse, Gregory Abels, Elsemieke Scholte, Ferre Marnef Laura Van Lokven & Simon Baetens
TEKST Europeana, een zeer korte geschiedenis van de twintigste eeuw van Patrik Ourednik
VERTALING Edgar de Bruin