Zuidpool centrale gast Theater Aan Zee 2015

Dit jaar is Theater Zuidpool — met Jorgen Cassier, Sofie Decleir en Koen van Kaam — centrale gast van TAZ (Theater Aan Zee). Tien jaar geleden gaven zij, als artistiek leiders, Zuidpool een nieuw gezicht.


Als centrale gast hernemen ze enkele voorstellingen van de voorbije tien jaar waaronder OPUS XX en MACBETH, maar ook de meer recente voorstelling Al te luide eenzaamheid van de Tsjechische auteur Bohumil Hrabal. Daarnaast creëert Zuidpool speciaal voor TAZ een uniek openingsconcert Vysotsky met muziek van de al te onbekende Russische zanger Vladimir Vysotksy.

Naast het tonen van eigen voorstellingen stelt Zuidpool — geheel in de geest van TAZ — een deel van het programma samen. Zuidpool is op zoek gegaan naar die kunstenaars die hen inspireren omwille van hun eigen stijl, hun eigen stem. Inspiratie heeft geen boodschap aan grenzen, noch aan opdeling in genres of geografische afkomst.

Zuidpool stelt daarom in haar keuze grenzeloosheid centraal. Niet alleen met voorstellingen waarin verschillende generaties op scène staan, maar ook door samenwerkingen en ontmoetingen in summerclasses, debatten en workshops die uitmonden in publieke interventies.

Zuidpool kiest er voor om de culturele dialoog en de wederzijdse interesse tussen Vlaanderen, Brussel, Wallonië èn Nederland te bestendigen. Een gebied in het hart van Europa met een bijzonder kwalitatief maar bedreigd kunstenveld. De ontmoeting en dialoog tussen kunstenaars is al bijna 20 jaar een speerpunt van TAZ; een broodnodige dialoog waar Zuidpool graag mee aan vijlt. Uitgerekend hier komen ze elkaar tegen, dagen ze elkaar uit, botsen ze op hun eigen en elkaars visies, stijlen en referentiekaders.

Zuidpool zet ook in op kruisbestuivingen over alle disciplines heen. Niet alleen andere theatergezelschappen, maar ook muzikanten, beeldend kunstenaars, ontwerpers, schrijvers en performers die concerteren, exposeren, debatteren en debiteren op verschillende locaties in Oostende.

Theater- en dansvoorstellingen, masterclasses. guerilla-interventies, concerten, debatten en boottochten. Van en met schilders en dichters, hiphoppers en dansers, acteurs en muzikanten. En als u toch graag hun geografische afkomst kent: ze komen uit onder andere Lokeren, Antwerpen en Bergen Op Zoom, ze komen uit Utrecht en uit Londen, uit Charleroi en uit Leiden, uit Koersel en uit Brussel, uit Tokyo en Gheluwe, uit Beveren en uit Milaan. Dàt zult u niet terugvinden in het programma, maar wat ze deze zomer voor u brengen, dat wel!

Laten we van TAZ 2015 een inspirerend feest maken.

De negentiende editie van het kunstenfestival TAZ vindt plaats van 30 juli tot en met 8 augustus in Oostende.

www.theateraanzee.be