© Stephan Van Hesteren

To Love Duets

Jan Martens

Zuidpool presenteert twee duetten van de jonge choreograaf Jan Martens, ook bekend van zijn samenwerkingen met Mor Shani, Tuur Marinus, Ann Van den Broek en Peter Seynaeve. In zijn oeuvre staat de schoonheid van de incomplete mens op de voorgrond, meer dan het uitblinken in choreografische complexiteit of fysieke virtuositeit.

A small guide on how to treat your lifetime companion toont vijf scharniermomenten in een relatie. Op vier vierkante meter krijgt een hele liefdesgeschiedenis gestalte: dierlijk, teder en sensueel. Het tweede werk, sweat baby sweat, gaat over de allesoverheersende liefde en toont twee mensen die elkaar niet willen/kunnen loslaten. Een verzengende minimale voorstelling in een strakke vorm, waarin beeld, tekst, beweging en muziek elkaar aanvullen.

“Martens' choreografie is alles wat je van een jonge maker verlangt: energiek en toch kwetsbaar, herkenbaar en toch persoonlijk.” ****
(DE STANDAARD over A small guide...)

“A small guide… is een geslaagde proeve in doorleefd dansen en gevoelig vertellen. Zelfs de verraste dansanalfabeet moet toegeven: deze voorstelling pakt je in waar je bij staat.”
(DE MORGEN)

“Geniaal, hoe tekst en muziek het hier overnemen en de ernst van de vloer wordt ingeruild voor relativering en ontroering. … Sweat Baby Sweat is een eenvoudige en poëtische voorstelling boordevol emotie.”
(THEATERKRANT.NL)

“Martens’ bewegingsstijl ademt sporen van het aandachtig idioom van choreografe Ann van Den Broek en een vleugje performancekracht van Abramovic, maar heeft door zijn uitgebeende presentatie ook iets eigen.”
(DE VOLKSKRANT)

DOOR Jan Martens, Steefka Zijlstra, Kimmy Ligtvoet, Steven Michel, Miquel de Jong, Paul Sixta, Jaap van Keulen, Peter Seynaeve, Attila Nemeth, Paul Bilars & Olivier Waelkens

PRODUCTIE Frascati

COPRODUCTIE Dommelhof Neerpelt & vzw JAN