© Sibylle Berg

Vielen Dank für das Leben

Sibylle Berg

De gevierde Duitse schrijfster Sibylle Berg stelt haar nieuwste boek voor in Theater Zuidpool: Vielen Dank für das Leben. Het wordt een theatrale lezing met video van Heta Multanen en live muziek van Mary Ocher. Spreektaal: Duits - Beginuur: 16u

Bedankt voor het leven

Toto is een wonder. Een weeskind zonder duidelijk geslacht. Te dik, te groot, maar een mens die zich door deze slechtste aller werelden begeeft alsof alles nog bestond: goedheid, onschuld, liefde. Een razende roman over het enige in het leven dat telt:
Niemand herinnert zich nog de koude zomer van 1966. In de kleine, grauwe stad in het socialistische deel van het land vergaan de mensen van de kou. “Duizenden heb ik er hier gezien, maar geen enkele was zo bizar,” zegt de vroedvrouw. Een kind komt ter wereld, dikke pech. Toto heeft geen geslacht; in dronkenschap verwekt, de vader al voor de geboorte kwijt, de moeder kort erna, het weeshuis een strafkamp. Maar Toto blijft er schijnbaar onbewogen bij. Hoe komt het, vraagt hij zich af, dat de mensen zo slecht zijn? Hoe komt het dat ze dit leven nog erger maken dan het sowieso al is? Sibylle Berg vertelt het verhaal van Toto, die de lezer niet meer zal vergeten, die hij wil beschermen, hoewel hij weet dat alles nog erger wordt. Toto gaat over de grens; wat het socialisme liet verrotten, wordt door het kapitalisme actief vernield. Maar Toto kan één ding: zingen. En dan is er plots een sprankje hoop, wanneer Toto Kasimir weer ontmoet, een oude makker uit het weeshuis. Ze begeven zich op weg naar Parijs, waar Toto gaat zingen.

Brutaal, provocerend en toch met een eindeloze tederheid vertelt Sibylle Berg nogmaals het grote verhaal van een mens, die puur door te zijn aan de wereld laat zien hoever het met die wereld gekomen is. De onmiskenbare roman van een grote schrijfster.

MET Sibylle Berg, Sebastian Schwab, Mary Ocher & Heta Multanen

EEN ORGANISATIE VAN het Goethe Institut Brussel i.s.m. Theater Zuidpool.