© Bart Grietens

VYSOTSKY

Zuidpool

Pas na de val van de Berlijnse Muur in 1989 raakten de liederen van de dissidente Russische zanger/dichter Vladimir Vysotsky (1938-1980) verspreid in het Westen. In heel beperkte mate, weliswaar, en meestal door middel van illegale opnames van zijn verboden liveconcerten. Hij gaf als geen ander de onderdrukte bevolking van de toenmalige Sovjet-Unie een stem, maar zelfs nu nog beroert hij elke generatie opnieuw en is zijn geest niet weg te denken uit het dagelijkse Russische leven. Vysotsky schreef zo’n zeshonderd liederen. Met zijn machtige, met vodka doordrenkte stem zong hij over liefde, oorlog, sterven, topsport en vrijheid. Hij was een taaie overlever die helaas veel te vroeg stierf. Vysotsky was én is Rusland.

Tien jaar geleden, op 1 december 2005, ging Siberië in première. Het was de allereerste productie van de nieuwe artistieke ploeg van Theater Zuidpool, bestaande uit Jan Bijvoet, Jorgen Cassier, Sofie Decleir en Koen van Kaam. In Siberië zongen en speelden zij liederen van Vysotsky in het Nederlands. Het werd een alom gelauwerd, eenvoudig en krachtig concert over de weerbarstige mens. Over de levenslustige “nee-zegger”.

Ter gelegenheid van haar tienjarig jubileum vraagt Zuidpool aan haar artistieke kompanen Jan Bijvoet (ex-Zuidpool, El abrazo de la serpiente, Borgman, …), Mauro Pawlowski (dEUS, Maurits Pauwels Groep, FRDNND, MACBETH, …), Tijs Delbeke (Sir Yes Sir, Dez Mona, Soundtrack, MACBETH, …) & Sjoerd Bruil (Black Cassette, Gruppo di Pawlowski, BECKETT, …) om samen Vysotsky's liederen terug van onder het stof te halen. Het belooft een uniek concert te worden. Een vrolijk muzikaal inferno met de rauwe schoonheid van Vladimir Vysotsky's werk in de hoofdrol. Op vraag van Zuidpool maakte Jelle Brandt Corstius dit voorjaar een mini-documentaire in het broeierige Oost-Oekraïne. Daarin ging hij op zoek naar de levende erfenis van Vysotsky anno 2015.

VAN & MET Jan Bijvoet, Sjoerd Bruil, Jorgen Cassier, Sofie Decleir, Tijs Delbeke, Mauro Pawlowski & Koen van Kaam
TEKSTEN & OORSPRONKELIJKE MUZIEK Vladimir Vysotsky (1938-1980)
VERTALING Bob Snijers, Johan De Boose & Zuidpool
GELUID Daniël Stevens
TECHNIEK David Van Hove
PRODUCTIE Zuidpool