© Kaat Pype

War of the Beasts and the Animals

Zuidpool

Een spoken word / slam performance.

Drie monumentale epische dichtwerken

SPOLIA (2014) — verzoening & vrede
WAR OF THE BEASTS AND THE ANIMALS (2015) — woede & strijd
THE BODY RETURNS (2018) — heropleving

van de hedendaagse Russische taalkunstenaar Maria Stepanova.

Vijf kwetsbare lichamen en stemmen.
En één live composer / sample artist.

Oorlog betekent in het werk van Maria Stepanova (1972), meer nog dan de strijd om macht en grond, de strijd om taal. De inzet van die strijd is het bezit en de controle ervan; en dus bij uitbreiding het collectieve bewustzijn van een gemeenschap die die taal deelt. Ze stelt vast dat haar taal, en daarmee haar sociale en culturele identiteit, haar ontnomen is door het efficiënt manipulatieve gebruik ervan als ideologische propaganda. Haar antwoord op die aanval en dat persoonlijk verlies is even verrassend als radicaal: ze minimaliseert de relevantie van haar eigen stem, legt een bom onder alles wat taal ooit verwezenlijkte en bouwt met de splinters die ze na de explosie aantreft een nieuwe gerecycleerde constructie en identiteit. Ze citeert en samplet zonder onderscheid uit de wereldliteratuur, Westerse poëzie, Russische literatuur en poëzie, popcultuur, sprookjes, folklore, mythes, kinderliedjes, theater en film; vervormt en combineert citaten zonder scrupules, varieert waar nodig; hertaalt de taal van anderen …

Zuidpool presenteert deze essentiële strijd als een koorwerk voor vijf vrouwenstemmen onder begeleiding van een live composer / sample artist.
Samen, én met het aanwezige publiek, gaan zij op zoek
naar wat het nog zou kunnen betekenen ‘iets te zeggen’, na zoveel verdachtmakingen;
of er nog iets van waarheidsbevinding rest in ‘het gesproken woord’;
naar zin en onzin van de ‘te hanteren’ taal.
Eén ding is zeker: de strijd is nog niet beslecht.

Evgenia Brendes (1989) speelde onder meer bij tg STAN (De Kersentuin, A Separation), MartHa!tentatief (Dounia B.), hetpaleis (King Lear, Romeo en Julia), Het Nationale Theater (Ondine) en Zuidpool (Drie Zusters). Ze was te zien in de tv-series Over water en Matroesjka’s en in de film Problemski Hotel.

Sofie Decleir (1970) schitterde in vele producties van Zuidpool, waaronder De aanzegster, Drie Zusters, De felomstreden kroon… en Kates Tapes Away, en bij gezelschappen als Cie Cecilia (Frontaal), Olympique Dramatique (Augustus…) en MartHa!tentatief (De fietsendief — in coproductie met Zuidpool). Op tv zag u haar onlangs in de topseries De twaalf en De dag.

Taeke Nicolaï (1995) speelde in de voorstellingen Koningskloote en Het is niet elke dag dat we nodig zijn en de film kop’eraf, die ze met haar collectief de.ploeg maakte in Zuidpool. In de Warande maakte en speelde ze Startschot met Vincent Van Sande, en in Monty was ze samen met Clara van den Broek en Danny Bouman te zien in Syriërs, pijn en verwarde dromen van Kamil Abou Saeb.

Scarlet Tummers (1990) was te zien in voorstellingen van Wunderbaum, KVS, De Warme Winkel, Simon De Vos, Fabrice Murgia en haar eigen collectief Le Mouton Noir. Onder de vleugels van tg STAN, waar ze ook meespeelde in De Kersentuin, maakte ze A Separation.

Anne-Laure Vandeputte (1993) speelde bij SKaGeN (Closer), de Roovers (Onschuld), FC Bergman (JR), Lies Pauwels (Truth or Dare…) en Lisaboa Houbrechts / Toneelhuis (Bruegel). Op het scherm zag u haar in de series Grenslanders, De Bende van Jan de Lichte en Red Light en in de film All of Us. Ze regisseerde ★★★★☆ vier sterren van theatercollectief Herman en maakte haar eigen voorstelling Millennialism.

Kris Strybos (1972) is een van de founding fathers van de beatbox scene in België. Hij is MC bij Sint Andries MC’s. Hij speelde bij KVS (Bezette Stad), Theater FroeFroe (CJ Benji, Love in Babylon), Filharmonisch Orkest, Praga Khan, … Hij schreef de muzikale sfeer voor de roman Wil van Jeroen Olyslaegers en werkte samen met Les Tambours du Bronx / Volker Schlöndorff voor de herdenking van Verdun.

wo 02/03/2022, 20:00 première
Zuidpool, Antwerpen
do 03/03/2022, 20:00
Zuidpool, Antwerpen
vr 04/03/2022, 20:00
Zuidpool, Antwerpen
za 05/03/2022, 20:00
Zuidpool, Antwerpen
do 10/03/2022, 20:00
de Brakke Grond, Amsterdam (NL)
vr 11/03/2022, 20:00
de Brakke Grond, Amsterdam (NL)
za 12/03/2022, 20:00
de Brakke Grond, Amsterdam (NL)
do 17/03/2022, 20:15
CC De Kern, Wilrijk
vr 18/03/2022, 20:00
CCHA, Hasselt
do 24/03/2022, 20:15
CC de Werft, Geel
do 31/03/2022, 20:15
CC Het Perron, Ieper

TAAL Engels / Russisch met Nederlandse boventiteling

PRODUCTIE Zuidpool
REGIE Jorgen Cassier & Koen van Kaam
TEKST War of the Beasts and the Animals van Maria Stepanova
VERTALING Sasha Dugdale
MET Evgenia Brendes, Sofie Decleir, Taeke Nicolaï, Kris Strybos, Scarlet Tummers & Anne-Laure Vandeputte
KOSTUUMONTWERP Andrea Kränzlin
LICHTONTWERP & -TECHNIEK Helmut Van den Meersschaut
GELUIDSTECHNIEK Stijn Michielsen
STAGE PRODUCTIE Katrien Debois