© Kurt Van der Elst

War of the Beasts and the Animals

Zuidpool

Een muzikale performance vol poëzie, samples en slam.
Vijf actrices rappen en raven on stage in een hels tempo, gedreven door een beatmaster, doorheen een serie suggestieve werelden, sferen en soundscapes.

Samen geven ze stem aan drie gedichten van Maria Stepanova, één van de meest kritische en gelauwerde Russische auteurs van dit moment. Ze brengen deze teksten in de geprezen Engelse vertaling van dichteres Sasha Dugdale, met Nederlandse boventitels. Een al te actuele auditieve trip.

War of the Beasts and the Animals is een audiovisueel 21ste-eeuws vitaal anti-oorlogspamflet. Deze performance choreografeert en verklankt Maria Stepanova’s langere gedichten ‘Spolia’ (2014), ‘War of the Beasts and the Animals’ (2015) en ‘The Body Returns’ (2018), die ze schreef naar aanleiding van de (heimelijke) Russische inval in Oekraïne, de annexatie van de Krim en de immense onwetendheid en onverschilligheid die daarbij leefde onder de Russische bevolking.

Stepanova’s poëzie is een splinterbom van vrijelijk gemuteerde citaten uit vroeg en recent — en niet alleen Russisch — verleden, twisted samples uit film, media, politieke redes, liederen, wereldliteratuur en poëzie. War of the Beasts and the Animals detoneert ze live voor je ogen en laat ze in je gezicht ontploffen.

Vijf vrouwen zoeken wanhopig samen — en samen met jou — naar een ultieme zingeving van oorlog en destructie.

Evgenia Brendes (1989) speelde onder meer bij tg STAN (De Kersentuin, A Separation), MartHa!tentatief (Dounia B.), hetpaleis (King Lear, Romeo en Julia), Het Nationale Theater (Ondine) en Zuidpool (Drie Zusters). Ze was te zien in de tv-series Over water en Matroesjka’s en in de film Problemski Hotel.

Sofie Decleir (1970) schitterde in vele producties van Zuidpool, waaronder De aanzegster, Drie Zusters, De felomstreden kroon… en Kates Tapes Away, en bij gezelschappen als Cie Cecilia (Frontaal), Olympique Dramatique (Augustus…) en MartHa!tentatief (De fietsendief — in coproductie met Zuidpool). Op tv zag u haar onlangs in de topseries De twaalf en De dag.

Taeke Nicolaï (1995) speelde in de voorstellingen Koningskloote en Het is niet elke dag dat we nodig zijn en de film kop’eraf, die ze met haar collectief de.ploeg maakte in Zuidpool. In de Warande maakte en speelde ze Startschot met Vincent Van Sande, en in Monty was ze samen met Clara van den Broek en Danny Bouman te zien in Syriërs, pijn en verwarde dromen van Kamil Abou Saeb.

Scarlet Tummers (1990) was te zien in voorstellingen van Wunderbaum, KVS, De Warme Winkel, Simon De Vos, Fabrice Murgia en haar eigen collectief Le Mouton Noir. Onder de vleugels van tg STAN, waar ze ook meespeelde in De Kersentuin, maakte ze A Separation.

Anne-Laure Vandeputte (1993) speelde bij SKaGeN (Closer), de Roovers (Onschuld), FC Bergman (JR), Lies Pauwels (Truth or Dare…) en Lisaboa Houbrechts / Toneelhuis (Bruegel). Op het scherm zag u haar in de series Grenslanders, De Bende van Jan de Lichte en Red Light en in de film All of Us. Ze regisseerde ★★★★☆ vier sterren van theatercollectief Herman en maakte haar eigen voorstelling Millennialism.

Kris Strybos (1972) is een van de founding fathers van de beatbox scene in België. Hij is MC bij Sint Andries MC’s. Hij speelde bij KVS (Bezette Stad), Theater FroeFroe (CJ Benji, Love in Babylon), Filharmonisch Orkest, Praga Khan, … Hij schreef de muzikale sfeer voor de roman Wil van Jeroen Olyslaegers en werkte samen met Les Tambours du Bronx / Volker Schlöndorff voor de herdenking van Verdun.

MET Evgenia Brendes, Sofie Decleir, Taeke Nicolaï, Kris Strybos, Scarlet Tummers & Anne-Laure Vandeputte
REGIE Jorgen Cassier & Koen van Kaam
TEKST War of the Beasts and the Animals van Maria Stepanova
ENGELSE VERTALING Sasha Dugdale
SOUND Kris Strybos
KOSTUUMONTWERP Andrea Kränzlin
LICHTONTWERP & -TECHNIEK Helmut Van den Meersschaut
GELUIDSTECHNIEK Stijn Michielsen
TECHNIEK Anne Straetmans, David Van Hove & Tine Coumans
PRODUCTIE Zuidpool
MET DANK AAN Inge Floré, Joanna Britton & stagiaire Katrien Debois

TAAL Engels met Nederlandse boventitels