© Saris en Den Engelsman

Bildraum

Atelier Bildraum (Charlotte Bouckaert & Steve Salembier)

Bildraum is de eerste performance van fotografe Charlotte Bouckaert (1983) en architect Steve Salembier (1976). Architectuur en fotografie, heden en verleden vallen samen in een scenografie waarin beide artiesten figureren als techniekers van de verbeelding

Op scène worden maquettes live gefotografeerd en geprojecteerd, als een levend beeldverhaal dat zich afspeelt in ruimtes uit persoonlijke herinneringen. Op tocht door een verglijdend landschap word je uitgenodigd om de beeldruimte te bevolken met je eigen associaties. Alsof je een fotoboek doorbladert van beelden die wachten op ontwikkeling. Wonderlijk hoe een wereld onder je ogen ontstaat.

Presentatie in het kader van Love at first Sight #1

Laureaat Big in Belgium op Theater Aan Zee 2015, en deze zomer te gast op Edinburgh Fringe Festival.

Atelier Bildraum staat dit seizoen ook in Zuidpool met In between violet and green.

“De unieke beeldtaal van fotografe Charlotte Bouckaert en architect Steve Salembier schippert tussen melancholie en toekomst. Bildraum kristalliseert zich op het snijpunt van mogelijkheid, verbeelding en herinnering, en het is de toeschouwer die voor de verbinding zorgt.”
(DE STANDAARD - Charlotte De Somviele)

“Via maquettes en live fotografie nemen Bouckaert en Salembier het publiek mee op een trip tussen 2 en 3D, waarbij de illusie voor onze ogen wordt ge(de)construeerd. De eerste maquette die Salembier aandraagt is die van de oude havenloods waarin we zitten – de reis begint in het hier en nu, op de plek waar we zijn, in de realiteit van ons eigen lichaam. De bucolische vogelgeluiden suggereren een nog ongerepte en veilige Tuin van Eden, een herinnering aan de kindertijd misschien. Salembier zal in wat volgt verschillende maquettes opbouwen maar ook manipuleren, Bouckaert neemt foto’s die direct op een scherm worden geprojecteerd. Er ontstaat op die manier een prettig onderscheid tussen het live gebeuren en het beeld: we zien live de montage van het beeld, dat is de performance, de foto dikt die montage in tot een statisch 2D-beeld – dat is de illusie. Of, om de werkwijze op andere assen te plaatsen: de realiteit van het live gebeuren vermengt zich een seconde later al met de herinnering van een gestold beeld.”
(THEATERKRANT -Evelyne Coussens over Bildraum op TAZ#2015.)

VAN & MET Charlotte Bouckaert & Steve Salembier

DRAMATURGISCH ADVIES Marnix Rummens

PRODUCTIE Kunstenwerkplaats De Pianofabriek

MET DE STEUN VAN wpZimmer & Beursschouwburg