© Johan Reyskens

Emily, such fun…

tg bARSt / Michèle Even & Mattias De Paep

En Avant is een carrousel van 6 voorstellingen van jonge makers in 6 steden, georganiseerd door ARSENAAL/LAZARUS, Theater Antigone, Compagnie Cecilia, Theater Malpertuis, Het nieuwstedelijk en Zuidpool. Emily, such fun… is de keuze van ARSENAAL/LAZARUS. Een hyperpersoonlijke getuigenis op de grens tussen spelen en zijn. Een artistiek onderzoek naar de relatie tussen tekst, muziek en beweging.

Emily is een vrouw vol humor. Ze is intelligent, heeft een zelden gezien inzicht in zichzelf. Ze is creatief. Haar vrienden gaan voor haar door het vuur. Toch vraagt ze euthanasie aan wegens ondraaglijk psychisch lijden. Op 25 augustus 2018 sterft ze. Emily blijft voor altijd 27. Begrijpe wie begrijpen kan.

Haar vriendin Michèle blijft achter met een berg herinneringen, hun chatgesprekken, een stapel teksten van Emily en nog meer vragen. Want hoe dicht ze ook bij Emily stond, tot de kern van haar lijden kreeg ze nooit toegang. Nu Emily er niet meer is, gaat ze op zoek naar antwoorden.

Emily, such fun… is het verslag van haar zoektocht. Een confronterende getuigenis vol herinneringen, bespiegelingen en teksten uit eerste hand.

Sommige dingen gaan dieper dan de taal. Michèle brengt haar verhaal niet alleen in woorden, maar ook in beweging en dans. Taiko-percussionist Grete Moortgat staat haar bij op het podium. Zo ontstaat een driehoeksverhouding tussen tekst, muziek en beweging waarbij dit laatste het raakvlak vormt tussen percussionist en performer.

Emily, such fun… geeft een hyperpersoonlijke inkijk in de wereld van iemand met een psychische kwetsbaarheid, de psychiatrie en het euthanasiedebat. Maar vooral in de existentiële dimensie van lijden en hoe liefde en vriendschap tot voorbij de dood reiken.

Emily, such fun… op En Avant 2022

  • 09/06 Zuidpool, Antwerpen
  • 24/06 De Expeditie, Gent (org. Compagnie Cecilia) tickets
  • 14/08 Theater op de Markt / DNZ, Hasselt (org. Het nieuwstedelijk) tickets
  • 16/09 Theater Antigone, Kortrijk tickets
  • 29/09 ARSENAAL/LAZARUS, Mechelen tickets
  • 07/10 Cultuurhuis De Leest, Izegem (org. Theater Malpertuis) tickets

enavantenavant.be

Performer Michèle Even en regisseur Mattias De Paep nodigen het publiek aansluitend op iedere voorstelling graag uit voor een nagesprek begeleid door Ann Callebert van inloophuis Reakiro. Ann is psychologe en ervaringsdeskundige, schreef verschillende boeken over euthanasie en kende Emily persoonlijk. In Reakiro kunnen mensen met een euthanasievraag omwille van ondraaglijk psychisch lijden, alsook hun naasten, terecht voor begeleiding.

TEKST & SPEL Michèle Even
TEKST & REGIE Mattias De Paep
TAIKO-COMPOSITIE & UITVOERING Grete Moortgat
CHOREOGRAFIE Philine Janssens
LICHTONTWERP Jasper Vanhalle & Bas Banen
GELUID Dieter Lambrechts
EEN PRODUCTIE VAN tg bARSt
IN COPRODUCTIE MET ARSENAAL/LAZARUS
MET DE STEUN VAN RADAR Mechelen & Sabam for Culture

DUUR 75 minuten