Voorjaarsontwaken

WOLF WOLF

Maakresidentie 04/04-15/04/2022

en avant is een carrousel van 6 voorstellingen van jonge makers in 6 steden, georganiseerd door ARSENAAL/LAZARUS, Theater Antigone, Compagnie Cecilia, Theater Malpertuis, Het nieuwstedelijk en Zuidpool. Voorjaarsontwaken is de keuze van Compagnie Cecilia.

Voorjaarsontwaken (Frank Wedekind, 1891) vertelt het verhaal van Wendla Bergmann, Moritz Stiefel, Melchior Gabor en hun leeftijdsgenoten, die samen op de grens staan tussen kind en volwassene. Ze proberen de wereld en hun eigen lichaam te begrijpen, in een tijd waarin moeders nog vertellen over de ooievaar en tekeningen die weinig aan de verbeelding overlaten tussen de pagina’s van Faust worden verstopt. ​​Voorjaarsontwaken is een emotionele coming-of-age over de complexiteit van seksualiteit en een stap naar volwassenheid binnen een zwijgende maatschappij.

WOLF WOLF waagt zich na Who’s afraid of Virginia Woolf? opnieuw aan een repertoirestuk. Voor deze zogeheten ‘kindertragedie’ werkt het collectief samen met acteurs Soraya van Welsenis en Matthias Van de brul, met klassiek muzikante en actrice Valentina Tóth en hedendaags elektronische-jazzmuzikant Gilles Vandecaveye-Pinoy. Samen willen ze het oude met vandaag in botsing laten komen. Ze gooien de inhoud en de oudheid van het materiaal niet weg, maar omarmen ‘oud’ en ‘nieuw’ en vermengen ‘toen’ met ‘nu’.

“We herkennen de verwarring, de eenzaamheid en de angst om er niet bij te horen.
De angst van het niet te weten.
Maar ook het verlangen en de mogelijkheden van het niet te weten.
We gaan het schemergebied van de pubertijd en ontluikende seksualiteit terug ontdekken.
We plaatsen de onderdrukkende onwetende opvoeding van toen
tegenover de (schijnbare?) grenzeloze mogelijkheden en kennis van nu.
Een gevecht met de geschiedenis; zowel in tekst als in muziek, scenografie en kostuums.”

za 04/06/2022, 20:00 première
Zuidpool, Antwerpen

VAN & MET Imke Mol, Mitch Van Landeghem, Flor Van Severen, Naomi van der Horst & Gilles Pollak i.s.m. Soraya van Welsenis, Matthias Van de brul, Valentina Tóth & Gilles Vandecaveye-Pinoy
TEKST Frank Wedekind
MUZIEK Gilles Vandecaveye-Pinoy & Valentina Tóth
SCENOGRAFIE Shervin Sheikh Rezaei
LICHTONTWERP & TECHNIEK Gilles Pollak
KOSTUUM Lieselot Siddiki
PRODUCTIE Eva Bracke