© Bastiaan Vandendriessche

RECUP#4: STADSNOMADEN

Dag 2 van RECUP:
parcours van onaffe en onwijze performances met poesjenellen op de radio, jazz in de loge, Vlaamse volksliederen in nieuwe versies en een bulderende liefdesverklaring in uw gezicht

Bastiaan Vandendriessche - Ode aan Buldegart

Buldegart heette ze.
Brullejan was zijn naam.
Geliefden voor het leven.
Geliefden waarin u zich misschien wel herkent. Of niet.
Wie bent u?
Brullejan?
Buldegart?
Beiden? of zit u erbij en kijkt u ernaar.

Ode aan Buldegart is een volbloed absurd-romantisch sprookje dat nog zoekt naar een einde. Een poging om het publiek te tonen dat liefde, die zoetzure liefde, misschien wel de essentie zou kunnen zijn waar alles om draait.

Matthias Hellemans - Radioow Faust-o

Met Radioow Faust-o hertaalt Matthias Faust van Goethe naar zijn eigen idioom. Op RECUP brengt hij samen met Charles Sobry een fragment in een ondergrondse poppenkast-peepshow met Jan Švankmajer-allures.

“in een klein, klein kott’ke hangt een pietepeuterig ventje opgeknoopt aan grooo-ote droomp’kes, ochgot ochère… hij wille wil alles en meer en meer van dat, de zottekes zot danst met de pouchinelle den horlepiep-koek-koek-tournedos tot er niks niet, rien de knots, niemendal, meer overbleeft…”

Leonore Spee & Sascha Bornkamp - Een nyeu liedeken

Leonore Spee en Sascha Bornkamp geven oude Antwerpse volksliederen een stedelijke update. Ze creëren samen met Alan Van Rompuy een auditief universum waarin nieuwe versies met elkaar dialogeren. De liederen worden vervormd, gefragmenteerd, worden elektronisch, worden gedichten, worden personages. Laag na laag worden de politieke en sociale betekenissen van de teksten ontleed, ontmanteld en opnieuw opgebouwd. Op zoek naar Een nyeu liedeken.

Muzikanten en theatermakers Leonore Spee en Sascha Bornkamp – samen Teletext – onderzoeken aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen het zelfbeeld in Vlaamse vocale volksliederen. Leonore werkte eerder in Zuidpool aan How to be (a feminist), Sascha samen met Juicy Dune IJsselmuiden aan + en x.

Er is reeds veel, over het vlag gezongen
Maar nu wil ik ook zeggen mijn gedacht
Het geen onlangs is in mijn geest gedrongen
Heb ik met zorg op de muziek gebracht
(anoniem)

Prisca-Agnes Nishimwe & Brice Deconinck - E C H E L O N

Prisca-Agnes Nishimwe en Brice Deconinck groeiden beiden op in de grootstad: Antwerpen & Brussel. Samen zijn ze ‘E C H E L O N’. In het voorjaar van 2020 gaan ze in residentie in Zuidpool. Ze werken er aan een visuele performance met muziek, scenografie en tekst. Het publiek wordt deelgenoot van het beeld dat ze waarnemen. Een creatie die telkens weer verandert in zijn perceptie. Maar voor nu eerst muziek! Een zangeres met een engelenstem; spoken word in jazzy hedendaagse composities.

MET Bastiaan Vandendriessche, Matthias Hellemans, Prisca-Agnes Nishimwe & Brice Deconinck, Leonore Spee & Sascha Bornkamp & Alan Van Rompuy e.a.

GESCHATTE DUUR 180 minuten