© Nico Boon

RECUP#4: TONEELLEESMARATHON

Dag 1 van RECUP:
collectieve leesclub met interactieve bezetting

Een taai cliché luidt dat een theatertekst lezen iets is voor acteurs en regisseurs. Gewone stervelingen raken al gauw het noorden kwijt, “met al die personages en regie-aanwijzingen…” Niets van waar, bewijst RECUP op twee vrijdagavonden. Eén waarop u vooral luistert, en één waarop u zelf een personage wordt - dat is deze avond.

Een ernstige en toch speelse poging om luidop lezend een theatertekst te ontdekken, dat is deze toneelleesmarathon. We verdelen de rollen tussen acteurs en toeschouwers en lezen in kleine groepen. Voor de ontknoping komt iedereen weer samen. Mee luidop lezen is fijn, maar hoeft niet. Een versnapering voor de anderen meebrengen breekt het ijs en verlost ons allen van mogelijke drempelvrees.

Op tafel ligt het stuk Rituelen, tekenen en veranderingen van de Syrische grootmeester Sa’d Allah Wannous uit 1995. Het is een wervelend drama over radicale zelftransformatie, geschreven op zijn sterfbed, als een theatraal testament waarin hij geen blad voor de mond neemt. We bieden u deze tekst in boekvorm gratis aan.

Zuidpool organiseert deze avond samen met Aline Nuyens, Dries Beugels, Eline Kuppens, Nico Boon en Sanderijn Helsen. Als 'de (v)leesclub' komen wekelijks samen met theatermakers en andere tekstminnaars met een grote honger om stukken te ontdekken. Ze leiden deze toneelleesmarathon in goede banen.

FRAGMENT

ALMASA: Wil je me doden, Safwan?
SAFWAN: Deze oneer kan alleen door bloed gereinigd worden.
ALMASA: Ik weet dat je gevoelig bent, en dat je niet tegen bloed kunt.
SAFWAN: Je zult me nu leren kennen, een man die bloed vergiet.
ALMASA: Ik ben een verhaal, Safwan, en een verhaal kun je niet doden. Ik ben een suggestie, een verlangen, een verleiding. En die dingen kun je niet doden met een dolk.

MET Aline Nuyens, Dries Beugels, Eline Kuppens, Nico Boon en Sanderijn Helsen, bezielers van De Leesclub

GESCHATTE DUUR 180 minuten

DE TEKSTUITGAVE van Rituelen, tekenen en veranderingen, uitgegeven bij Bebuquin, is bij uw ticket inbegrepen.