© Maya Wilsens

are you close

Martijn Gielen & Tim Taveirne

Maakresidentie 28/04-15/05/2020
Première tijdens nieuwemakersfestival Love at first Sight #5

“there is no loving in this place
there is no escaping in this place
there is no hope, no searching, no evolution in this place”

(Uit Forgeries, Love and Other Matters, Benoît Lachambre & Meg Stuart, 2004)

Twee figuren
Twee mannen
Martijn en Tim
staan op scène waar ze elkaar met behulp van de ander proberen te bereiken.

Ze hebben elkaar nodig, ze ondersteunen elkaar, ze halen elkaar onderuit, spelen spelletjes, duwen en trekken, staan soms te lang stil. Ze ontmoeten elkaar, steeds opnieuw.

are you close is een nauwgezette dans waarin soms samen, dan weer apart, wordt bewogen. Martijn en Tim dialogeren met hun lichaam, oefenen in samen bewegen. Voorzichtig tasten ze de grenzen van hun eigen verlangen en afhankelijkheid af. Wie zijn ze voor elkaar? Wat willen ze van de ander? En is dat wel hetzelfde?

De voorstelling laat zich lezen als een reeks pogingen om dichtbij iemand te komen, maar waar de connectie soms uitblijft. Hun taal is genoodzaakt zich te beperken tot het digitale, waar afstand en nabijheid eveneens slechts illusie lijken. Ze gebruiken het hier en nu van de theaterscène om hun verlangens te doen samenvallen als geliefden, als vrienden, als makers, als acteurs om werkelijk ‘samen’ een voorstelling te maken. Maar kan dat wel?

Een     Dit is zo abstract
Twee    Het is altijd gokken wat mensen daar precies mee bedoelen
Een     Je bent verliefd geworden op iemand die niet bestaat
Twee    Tragedy Misschien ben ik te romantisch
Een     Ik had een mooie verjaardag
Twee    Wil je nog eens een foto van je lichaam sturen?

are you close vertelt geen lineair verhaal, maar een resultaat van met elkaar resonerende scènes die langzaam botsen, schuren, soms als evenwijdige lijnen naast elkaar lopen of naadloos op elkaar komen te liggen.

Tijdens RECUP 2019 in Zuidpool presenteerden Martijn en Tim al een eerste glimp van are you close.

Op woensdag 30/09/2020 om 20u organiseert Zuidpool, binnen de reeks Herkauwers, een online (na)gesprek via Zoom met Martijn Gielen en moderator Nico Boon. Ook wie are you close nog niet zag, is welkom.

SPEL Martijn Gielen & Tim Taveirne
DRAMATURGIE Simon Baetens & Kleo van Ostade
SCENOGRAFIE Lies van Loock
KOSTUUM Jente De Graef
TECHNIEK Erica Van Mulders
MENTOREN Tine Van Aerschot & Wannes Gysselinck
MET DANK AAN KASK Drama School of Arts, WAPLPURGIS/deFENIKS, Matterhorn vzw, De Studio, NTGent, Les Ballets c de la b, Fabrice Delecluse, Bardia Mohammad, Frederik Le Roy, de studenten van de master Drama, Mieja Hollevoet, Gert Van Hyfte, Rik De Jonghe, Maxime Van Steen, Lien Thys, Nick Daman, Maxim Clauwaert & Maya Wilsens

DUUR 55 minuten