© Rosor Llorens

Maakresidentie

Júlia Godino

Residentie in Zuidpool 04/10-20/10/2023

Júlia Godino werkt in Zuidpool aan No-Do, 1939. ‘Noticiarios y Documentales’, of kortweg No-Do, was een nieuwsjournaal dat onder het regime van Franco werd afgespeeld in elke Spaanse bioscoop. De oude beelden bulken van de verhalen over dappere soldaten, gevangenen en activisten. Maar over de strijd die de Spaanse vrouwen hebben gevoerd, blijft het ijzig stil.

In dit werk vertelt Júlia het levensverhaal van haar overgrootmoeder Roseta Massó tijdens de Spaanse Burgeroorlog, maar bij uitbreiding dat van alle vrouwen wier stem niet gehoord werd. De vrouwen die te midden van de oorlog een eigen strijd voerden om gezin en huis recht te houden, die vochten tegen honger en armoede. Vrouwen die paraat stonden aan het front, maar ervan werden beschuldigd dat ze ziektes verspreidden. Zij die gearresteerd werden, simpelweg omdat ze dochter, zus of echtgenote waren van iemand die de wet had overtreden.

Júlia laat het publiek een soort nooit eerder vertoonde No-Do zien. Eén die de jarenlange stilte van al deze vrouwen doorbreekt.

No-Do, 1939
CONCEPT, REGIE & PERFORMANCE Júlia Godino

MET DE STEUN VAN Zuidpool & RADAR Mechelen
MET DANK AAN Sonia Garangou, Rosor Llorens, Josep Godino, Mariona Godino en in het bijzonder oma Agustina, oma Roseta, opa Pepet & opa Jaume