© Ysabel Jongeneelen

Schrijfresidentie

Ysabel Jongeneelen

Residentie bij Zuidpool vanaf 18/09/2023

De Stadsjutter is een podcastplan. Eentje met gevoel voor drama.
Een podcast waarin Ysabel Jongeneelen terugkeert naar de meest donkere tijd uit haar leven, waarin verslaving en vuilbakken een bloederige rode draad waren en waarin tussen de scharrelende schimmen in de schemering toch opeens iets verandert.
Vuilbakken afschuimen blijkt in plaats van een eindstation net een kans. En stadsjutten wordt een nieuwe identiteit, een andere jas, die haar blijkt te passen.
De Villadelfia, een halfzichtbaar kraakpand, is de ultieme locatie voor dit verhaal, waar Ysabel haar beroep weet om te zetten naar een tastbaar concept: De Stadsjutter, een winkel met vuilbakgarantie.

De Stadsjutter wordt een podcast op de scheidslijn tussen licht en duisternis, over de wonderbaarlijke krakende stem van afval, over uitsluiting en het schijnbaar waardevolle aspect van destructiviteit. Dit gaat over een wegwerpmaatschappij en wegwerpmensen. Een podcast met tentakels die ons allemaal wil binnentrekken. Ook u. Want we maken er allemaal deel van uit. Hoe hard we onze ogen ook dichtknijpen.

Ysabel wil tijdens haar schrijfresidentie bij Zuidpool het scenario voor deze podcast, die een hybride moet worden tussen documentaire en theater, verder uitwerken. Ook werkt ze intensief samen met muzikante en kunstenares Saar Van de Leest, die al 25 jaar in de Villadelfia woont.