© Shervin/e Sheikh Rezaei

Schrijfresidentie

Eleonore Van Godtsenhoven

Residentie in Zuidpool 23/10-03/11/2023

In 2023-24 voert Eleonore Van Godtsenhoven een onderzoek naar (vrouwelijke) architectuur en ruimte innemen. Dit resulteert in twee projecten, voor beide resideert ze in Zuidpool. Tijdens een schrijfresidentie werkt ze aan GRAY, een theatertekst die in 2025 als voorstelling getoond wordt.

GRAY is een project dat draait rond de ideeën en persona van de Ierse architecte en designer Eileen Gray. Ze was een multigetalenteerde, eigenzinnige kunstenares, die niet graag in de schijnwerpers stond. Begonnen in het Parijs van de jaren 1920 als jonge designer, groeide ze al snel uit tot een autonome selfmade architecte. Ze was bevriend met publiekslieveling Le Corbusier, die haar hielp met ontwerpen. Als eerste project bouwde ze de vernieuwende villa E-1027 aan de Côte d’Azur, die nog steeds bezocht kan worden. Gray deed tot het kleinste detail in het interieur alles zelf: alle meubels zijn van haar hand.

Le Corbusiers ego werd gekrenkt door al dit talent en de uniciteit van de villa, waardoor hij een obsessie ontwikkelde voor de plek. Hij besloot zijn eigen ‘cabanon’ bovenaan de site te bouwen, zodat hij het hele terrein kon overzien. Tijdens de afwezigheid van Gray, brengt Le Corbusier 'murals' aan op de witte muren van de villa en laat dit ook vastleggen op foto. Door deze toevoeging zal de villa decennialang beschouwd worden als zijn werk.

Grays levensverhaal is een interessante metafoor om de problemen bloot te leggen die we vandaag nog steeds voelen rond gendergelijkheid, auteurschap en het innemen van ruimte. GRAY is een dialoog tussen verschillende stemmen die zich met en door dit verhaal in een gedeelde ruimte begeven.

Meer onderzoek van Eleonore Van Godtsenhoven in Zuidpool
In september 2023 was Eleonore in maakresidentie. Samen met Mira Verstraeten werkte ze aan de performance inchambers.

GRAY
TEKST Eleonore Van Godtsenhoven
SPEL Carine van Bruggen, Timo Sterckx & Eleonore Van Godtsenhoven
SCENOGRAFIE Shervin/e Sheikh Rezaei
DRAMATURGIE Simon Baetens
MET DANK AAN Isaline Raes, Evelien Bracke, Design Museum Gent, workspacebrussels & CAMPO